Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλού αλεύρι δυνατό Χ.Γ
1/2 κουταλάκι αλάτι
50 γραμμ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλιές ξερή Χ.Γ
1/2 κούπας βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
1/2 κούπας γάλα καυτό
3 αυγά
1 κροκάδι, για το άλειμμα
μισά αμύγδαλα, για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Διαλύστε τη μαγιά σε 4 κουταλιές νερό ζεστό (400°C). Ρίξτε 1-2 κουταλιές αλεύρι, να γίνει χυλός, κι αφήστε να σταθεί 10', ώσπου να κάνει φούσκες. Λιώστε το βούτυρο και ζεστάνετέ το καλά. Σε μια λεκάνη ζυμώματος βάλτε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε μ' ένα κουτάλι. Ρίξτε κατόπιν τα αυγά και δουλέψτε το μείγμα με τα δάκτυλα σπάζοντας τ' αυγά. Ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά κι αφού δουλέψετε λίγο ακόμη το μείγμα με τα δάκτυλα, χωρίς να το ζυμώνετε, ρίξτε το αλεύρι σε 3 δόσεις και ζυμώστε το ελαφρά, να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Ύστερα παίρνοντας το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο-λίγο, ρίξτε το επάνω στη ζύμη και διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. Μην περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάστε την κι αφήστε τη σε ζεστό υγρό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο, 1 ώρα περίπου. Πατήστε τη να ξεφουσκώσει και στρώστε τη σ' ένα βουτυρωμένο ταψί με άνοιγμα 30 εκ., φροντίζοντας να βάλετε και το απαραίτητο φλουρί. Σκεπάστε τη κι αφήστε τη να διπλασιασθεί σε όγκο, 30' περίπου. Αλείψτε τη με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και στολίστε τη με τ' αμύγδαλα. Ψήστε τη σε φούρνο 200°C , 20' περίπου. Όταν κρυώσει, σκεπάστε τη με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: