Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Χωρίς γλουτένη: η γαλατόπιτα

Υλικά - για 4 άτομα *
  • 500 γρ. γάλα φρέσκο
  • ½ φλιτζανακι του καφέ καλό ελαιόλαδο
  • 150 γρ. αλεύρι ρυζιού
  • 120 - 150γρ.ζάχαρη (κατά προτίμηση μαύρη)
  • ξύσμα από ενα μέτριο βιολογικό πορτοκάλι
  • ελάχιστη βανίλια
  • 3 αυγά
  • λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
  • Ρίχνουμε το γάλα μαζί με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Προσθέτουμε αμέσως το αλεύρι ρυζιού και ανακατεύουμε, στην αρχή με σχετικά χαλαρό ρυθμό και πιο γρήγορα στη συνέχεια, μέχρι να πήξει. Η κρέμα είναι έτοιμη όταν δημιουργείται κάτι σαν δίνη στην επιφάνεια καθώς ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε για 1 ως 2 λεπτά ακόμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού, αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα (τύπου ομελέτα) ανακατεύοντας ζωηρά.
    Είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε την κρέμα μας στο ταψί. Λαδώνουμε ένα μικρό ταψάκι και το αλευρώνουμε ελαφρώς, ρίχνουμε μέσα την κρέμα (η κρέμα πρέπει να καλύπτει το ταψί  μέχρι τη μέση, γιατί στην πορεία θα φουσκώσει) και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ξεκολλάει λίγο από τα τοιχώματα του ταψιού και να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα. Σερβίρεται ζεστή με κανέλλα αλλά και κρύα είναι το ίδιο νόστιμη.
    * Με αυτές τις ποσότητες στα υλικά, το γλυκό μας θα είναι αρκετό για τέσσερα εγκρατή άτομα.
    Οι πιο λαίμαργοι μπορείτε να διπλασιάσετε τις ποσότητες, εκτός του ξύσματος πορτοκαλιού, προσέχοντας τα εξής:
    Τα αυγά δε θα πρέπει να ξεπερνούν τα 4 με 5 ενώ ως προς τη ζάχαρη, καλό είναι να δοκιμάσετε την κρέμα σας πριν την φουρνίσετε και να προσθέσετε κατά βούληση.

Ψωμί χωρίς γλουτένη

1 κιλό αλεύρι χωρίς γλουτένη
περίπου 3 φλιτζάνια χλιαρό νερό 
40 γραμ. φρέσκια μαγιά (χωρις γλουτενη)
½ κουτ. του γλυκού αλάτι
1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας ξύδι 
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 

Διαλύετε τη μαγιά σε μισό φλιτζάνι νερό και την αφήνετε 5 με 10 λεπτά περίπου.
Ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και προσθέτετε το νερό με τη μαγιά και συνεχίζετε με το ξύδι, το λάδι και το υπόλοιπο νερό.

Ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να είναι απαλή, βελούδινη και να μη κολλάει στα χέρια. Σκεπάζετε τη ζύμη με πετσέτα ή με μεμβράνη και την αφήνετε 45 λεπτά περίπου να φουσκώσει.
Μετά από 45 λεπτά αλευρώνετε τα χέρια σας, ξαναζυμώνετε και πλάθετε στο σχήμα που θέλετε. Αλείφετε την επιφάνεια με ηλιέλαιο. 

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170ο C και ψήνετε το ψωμί.Ένα κανονικό καρβέλι θέλει 50 λεπτά περίπου ενώ τα μικρότερα από 15 έως 30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Όταν ψηθεί, το τυλίγετε με καθαρή πετσέτα και αφήνετε να κρυώσει. - See more at: http://www.glykouli.gr/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%82/tabid/100/recipeCategory/View/recipeID/16/-.aspx#sthash.0t7mFpqd.dpuf

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Κουλούρια Θεσσαλονίκης σκέτα ή γεμιστά με τυρί!

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (5 1/2 κούπες περίπου)
80γρ ζάχαρη (1/2 φλ. τσαγιού)
30 γρ μαγιά νωπή
100 γρ λάδι (3/4 φλ. τσαγιού)
1 κ.σ αλάτι
500 γρ νερό χλιαρό(1 1/2 κούπα)
Σουσάμι για το πασπάλισμα
φέτα (αν τα κάνουμε γεμιστά)

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε το λάδι ,την ζάχαρη, το αλάτι και την μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό νερό
Παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 24 μπαλάκια, τα ανοίγουμε σε μπαστουνάκια και ενώνουμε τις άκρες τους ώστε να γίνουν στρογγυλά σαν δαχτυλίδια
Αν θέλήσουμε να τα γεμίσουμε με φέτα, ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τα μπαλάκια σε ενα μακρόστενο φύλλο ,βάζουμε την φέτα, το τυλίγουμε σε μπαστουνάκι (βρέχοντας τα χέρια μας με νερό) και ενώνουμε και πάλι τις δυο άκρες
koulouria
Τα βουτάμε σε χλιαρό νερό και αμέσως στο σουσάμι
Τοποθετούμε τα κουλούρια σε λαμαρίνες που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
Η Όλγα Μπενοπούλου είναι μαμά! Τα δίδυμα «ταλιμπανάκια» της είναι ο Νικόλας και ο Χρήστος! Σπούδασε γραφιστική αλλα το πάθος της ήταν και είναι η μαγειρική! Καταναλώνει αμέτρητες ώρες στην κουζίνα ετοιμάζοντας αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια διατηρεί τον δικό της ιντερνετικό τσελεμεντέ, το Olga’s Cuisine!

Σπιτικό παγωτό


  • Αλκοόλ: το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να μην παγώνει. Βάζοντας μικρή ποσότητα στο παγωτό, το βοηθάμε να αποκτήσει πιο μαλακή υφή. Προσοχή όμως να μην το παρακάνουμε, διότι το αποτέλεσμα θα είναι να μην παγώσει καθόλου. Η σωστή ποσότητα είναι 1 έως 3 κουταλιές της σούπας ανα λίτρο παγωτού.
  • Ζάχαρη: κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με το αλκοόλ.
  • Λιπαρά: τα πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικά παγώνουν δυσκολότερα, γι’αυτό επιδρούν θετικά στη υφή του παγωτού. Δεν χρειάζεται όμως να βάλουμε μόνο κρέμα γάλακτος για να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Με τη συνεργασία των άλλων «μαγικών» συστατικών μπορούμε να έχουμε ένα ωραιότατο παγωτό χωρίς να καταλήξουμε σε υπερκατανάλωση θερμιδων. Καλό είναι να παίζουμε μεταξύ πλήρους γάλακτος και κρέμας γάλακτος. Ο,τιδήποτε με λιγότερα λιπαρά θα επιδράσει στην υφή. Επίσης, όταν βάζουμε γιαούρτι, προτιμότερο είναι το πλήρες στραγγιστό.
  • Αυγά: χρησιμοποιούμε μόνο τους κρόκους. Κάνουν το παγωτό πολύ μαλακό και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε κατά βούληση, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Ανά λίτρο παγωτού μπορούμε να προσθέσουμε από 5 μέχρι και 10 κρόκους απο αυγά μεγάλου μεγέθους. Για να καταναλώσετε τα αυγά με ασφάλεια, διαβάστε την Απάντηση της Ερώτησης 8, βήμα 5.
2. Τι είδους ζάχαρη μπορώ να χρησιμοποιήσω και πως μπορώ να την αντικαταστήσω;

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι ζάχαρη επιθυμούμε. Η απλή κρυσταλλική είναι απολύτως κατάλληλη, αλλά εξίσου καλή είναι και η ανεπεξέργαστη καστανή ζάχαρη, καθώς και η μαύρη όπου δε θέλουμε να επηρεαστεί το τελικό χρώμα.
Για λευκά παγωτά λοιπόν, προτιμούμε τη λευκή επεξεργασμένη.
Αν χρησιμοποιήσουμε ανεπεξέργαστη, έχουμε υπ’όψιν μας οτι δε διαλύεται μέσα σε κρύα υγρά, οπότε θα χρειαστεί ζέσταμα για να διαλυθεί και να αναμειγνύεται ομοιόμορφα.
Επίσης το μέλι δίνει πολύ ωραία υφή στο παγωτό, μόνο που θα πρέπει και αυτό να το ζεστάνουμε λίγο για να ρευστοποιηθεί πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Αν για λόγους υγείας θέλετε να προσθέσετε άλλες γλυκαντικές ουσίες, μπορείτε, αλλά να ξέρετε οτι θα επηρεάσει την υφή του παγωτού.
Αν πάλι θέλετε να πετύχετε πιο μαλακό αποτέλεσμα, αυξήστε την ποσότητα ενός άλλου απο τα «μαγικά» συστατικά που προαναφέραμε.

3. Αλάτι: γιατί να το προσθέσω στο παγωτό;

Μια πρέζα αλάτι, θα κάνει στο παγωτό ό,τι κάνει και στο φαγητό: θα αναδείξει τη γεύση του και θα το νοστιμίσει.

4. Γιατί είναι τόσο σκληρό το παγωτό όταν το βγάζω απο την κατάψυξη; Τί μπορώ να κάνω για να μαλακώσει;

ImageΤο παγωτό κανονικά είναι τελείως έτοιμο όταν θα το βγάλουμε απο την παγωτομηχανή, αν ακολουθήσουμε σωστά τις οδηγίες.
Για μερικές ωρίτσες στην κατάψυξη, κρατάει την απολαυστικά παγωμένη, κρεμώδη υφή του και πήζει και καλύτερα. Αν το αφήσουμε όμως μέρες, θα γίνει πιο συμπαγές. Για να μαλακώσει, θα πρέπει να το βγάλουμε απο την κατάψυξη και να το βάλουμε στο ψυγείο καμιά ωρίτσα πριν το καταναλώσουμε.
Επίσης μπορούμε να το βγάλουμε για κανένα δεκάλεπτο και να το αφήσουμε έξω απο το ψυγείο, αλλά αυτό προϋποθέτει οτι αν περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα ή κρόκους αυγών, θα το καταναλώσουμε όλο. Αυτό γίνεται γιατί ειδικά σε περιόδους μεγάλης ζέστης, αν λειώσει σε μερικά σημεία, δεν κάνει να επαναψυχθεί για λόγους ασφάλειας. Μη σας φοβήσει πάντως το γεγονός οτι σκληραίνει μετά απο μέρες, γιατί οι γεύσεις αναδεικνύονται καλύτερα με τη μακροχρόνια παραμονή στην κατάψυξη.

5. Ποια είναι η διαφορά σορμπέ και γρανίτας;

Η διαφορά γρανίτας και σορμπέ έγκειται κυρίως στο ότι το σορμπέ πρέπει να έχει σχετικά κρεμώδη υφή ενώ η γρανίτα είναι σε συμπαγή μορφή ή σε μικρά παγάκια.

6. Πως μπορώ να φτιάξω γρανίτα;

Είναι ό,τι πιο εύκολο, καθώς δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη διαδικασία. Λίγος πολτός φρούτων, λίγη ζάχαρη ή υποκατάστατο ζάχαρης , χυμός λεμονιού και λίγη φαντασία και έχουμε ένα υγιεινότατο επιδόρπιο.

Αν δεν έχουμε ατομικές θήκες για γρανίτα, υπάρχει πολύ απλός τρόπος για να τη φτιάξουμε ώστε να τη σερβίρουμε: τη βάζουμε σε ένα δοχείο (πλαστικό ή μεταλλικό, δεν παίζει κάποιο ρόλο) και τη βάζουμε στη κατάψυξη. Μετά απο μια ώρα τη βγάζουμε και με ένα πηρούνι χτυπάμε τον πάγο στις άκρες και τον σπρώχνουμε στο εσωτερικό. Επαναλαμβάνουμε κάθε μία ωρίτσα μέχρι να αποκτήσουμε ένα μείγμα που αποτελείται απο μικροσκοπικά παγάκια. Αν ξεχαστούμε και μας παγώσει, απλά το βγάζουμε απο την κατάψυξη, το αφήνουμε λίγο και συνεχίζουμε τη διαδικασία. Η απουσία κρόκων και γαλακτοκομικών καθιστά απόλυτα ασφαλές το ξεπάγωμα και ξαναπάγωμα, παρόλα αυτά, καλό είναι να μην το αφήσουμε πολλές φορές να πάρει τελείως θερμοκρασία περιβάλλοντος και να το ξαπαγώσουμε.

Για ένα απίθανο κοκτέηλ, δεν έχετε παρά να αναμείξετε σε ένα ποτήρι γρανίτα με αλκοόλ και να το σερβίρετε. Ταιριάζει πολύ το ρούμι, η τεκίλα, η cachaca (απο Βραζιλία), η βότκα και το τζίν.

7. Πως μπορώ να φτιάξω σορμπέ;

Για κάθε μία κούπα φρουτοπολτό ή χυμό που χρησιμοποιούμε, προσθέτουμε ¼ κούπας ζάχαρη. Η ζάχαρη ίσως να χρειαστεί να διαλυθεί για λίγο σε χαμηλή θερμοκρασία, με λίγο απο τον χυμό. Ανακατεύουμε τα υλικά και βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά.

Ετοιμάζουμε την παγωτομηχανή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και περνάμε το μείγμα μέσα απο την υποδοχή της παγωτομηχανής. Είναι σημαντικό το μείγμα να μην γεμίζει την παγωτομηχανή πάνω απο τα 2/3, αφενός γιατί το μίγμα διογκώνεται καθώς παγώνει και αφετέρου γιατί αν είναι περισσότερο, η παγωτομηχανή δε θα μπορέσει να το παγώσει σωστά.

8. Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω για να πετύχω μια τέλεια υφή σε παγωτά με βάση γαλακτοκομικά προϊόντα ΜΕ αυγά;

Ετοιμάζουμε το μείγμα. Για συνταγές που έχουν ως βάση κρέμα και κρόκους αυγών, χρειάζεται να μαγειρέψουμε το μείγμα σε μεσαία θερμοκρασία. Σε αυτήν την περίπτωση
  1. Κρατάμε στο ψυγείο 250 ml απο την κρέμα γάλακτος ή το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε
  2. Ζεσταίνουμε σε μεσαία κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα γάλακτος, με τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι σε χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς να το βράσουμε.
  3. Όταν ζεσταθεί, το αποσύρουμε απο τη φωτιά και το σκεπάζουμε.
  4. ImageΕτοιμάζουμε την κρέμα γάλακτος: τη βαζουμε σε ένα μπωλ, κατα προτίμηση όχι πλαστικό και βάζουμε απο πάνω ένα λεπτό σουρωτήρι μεσαίου μεγέθους. Βοηθάει πολύ αν βάλουμε το μπωλ σε ένα μεγαλύτερο ταψί, μέσα στο οποίο έχουμε τοποθετήσει μπόλικα παγάκια. Το αφήνουμε στο πλάι και συνεχίζουμε με το επόμενο βήμα μας.
  5. ImageΣυνεχίζουμε με το μείγμα που έχουμε ζεστάνει: χτυπάμε τους κρόκους αυγών σε ένα μπωλ. Πρέπει να ρίξουμε τους κρόκους μέσα στο μείγμα, αλλά για να μην «κόψει» το αυγό, θα πρέπει πρώτα να ρίξουμε μερικές κουταλιές απο το γάλα μέσα στα αυγά, πολύ αργά, χτυπώντας συνεχώς με σύρμα. Με αυτόν τον τρόπο το γάλα θα ενσωματωθεί στα αυγά, φέρνοντάς τα στη σωστή θερμοκρασία χωρίς να τα ψήσει και μπορούμε να τα ρίξουμε άφοβα μέσα στη κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
  6. ImageΒάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά και, ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα που έχει επίπεδη άκρη, ετσι ωστε ξύνοντας τον πάτο με την κουτάλα να μην ψηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε ανακατεύοντας το μείγμα και ξύνοντας τον πάτο, μέχρι τη στιγμή που θα νοιώσουμε το μείγμα να πήζει ελαφρώς και να αχνίζει. Προσοχή, δε θέλουμε να βράσει το μείγμα. Αυτή η διαδικασία μας εξασφαλίζει οτι τα αυγά που περιλαμβάνονται μέσα στο μείγμα έχουν ψηθεί αρκετά. Σε θερμοκρασίες άνω των 75 βαθμών Κελσίου, τυχόν επιβλαβή βακτηρίδια που εμπεριέχονται μέσα στο αυγό εξουδετερώνονται αποτελεσματικά, αλλά απο την άλλη, αν το αφήσουμε παραπάνω, υπάρχει κίνδυνος να ψηθεί το αυγό και θα μείνουμε με ένα μείγμα με κομματάκια ψημμένου αυγού μέσα.
  7. Όταν φτάσει σε αυτό το σημείο, το αποσύρουμε απο τη φωτιά χωρίς καθυστέρηση και το περιχύνουμε πάνω στο σουρωτήρι. Το βοηθάμε με ένα κουτάλι να περάσει απο το σουρωτήρι μέσα στην κρέμα γάλακτος και ό,τι κατακάθια μείνουν μέσα στο σουρωτήρι τα πετάμε. Ο πάγος που είναι κάτω απο το μπωλ θα επισπεύσει τη διαδικασία πτώσης της θερμοκρασίας, και όταν έρθει το μίγμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, το βάζουμε σε ένα πλαστικό τάπερ κλείνοντάς το καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ωρίτσες, μέχρι να κρυώσει καλά. Μπορούμε να το αφήσουμε μέχρι και μια μέρα.
  8. ImageΕτοιμάζουμε την παγωτομηχανή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και περνάμε το μείγμα μέσα απο την υποδοχή της παγωτομηχανής. Είναι σημαντικό το μείγμα να μην γεμίζει την παγωτομηχανή πάνω απο τα 2/3, αφενός γιατί το μίγμα διογκώνεται καθώς παγώνει και αφετέρου γιατί αν είναι περισσότερο, η παγωτομηχανή δε θα μπορέσει να το παγώσει σωστά.

9. Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω για να πετύχω μια τέλεια υφή σε παγωτά με βάση γαλακτοκομικά προϊόντα που ΔΕΝ περιέχουν αυγά;

Ανακατεύουμε τα υλικά και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα, να κρυώσει καλά. Συνεχίζουμε απο το βήμα 8.8.

9. Πως λειτουργεί η παγωτομηχανή; Πως μπορώ να φτιάξω παγωτό χωρίς παγωτομηχανή;

ImageΟι πιο πολλές μηχανές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, περιλαμβάνουν ένα μπολ το οποίο πρέπει να παραμείνει στην κατάψυξη τουλάχιστον για 24 ώρες. Μη βιαστείτε να το βγάλετε σε λιγότερο χρόνο, γιατί αν και θα φαίνεται παγωμένο, το αποτέλεσμα θα είναι να μην παγώσει σωστά το παγωτό. Πάνω απο το μπολ ενσωματώνεται ένας αναδευτήρας.Image Αυτό που κάνει λοιπόν η παγωτομηχανή, είναι αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς μόνοι μας: παγώνει το μείγμα ανακατεύοντάς το, ενσωματώνοντας αέρα στο εσωτερικό του παγωτού, ούτως ώστε να μη γίνει συμπαγές, αλλά κρεμώδες. Επίσης αποτρέπει τη δημιουργία κρυστάλλων στο εσωτερικό του.

Η εναλλακτική λύση για όσους δεν έχουν παγωτομηχανή, είναι να βάζουν το μείγμα μετά το ψυγείο στην κατάψυξη και να το βγάζουν κάθε 1 ώρα και να το ανακατεύουν με σπάτουλα σπρώχνοντας το παγωτό απο τα τοιχώματα στο εσωτερικό του σκεύους με κάθετες κινήσεις. Αυτή η διαδικάσία πρέπει να επαναληφθεί τουλάχιστον 3-4 φορές. Σημειώστε ότι όσο καλύτερης τεχνολογίας είναι ο καταψύκτης σας, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.

10. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγάλω το παγωτό από την παγωτομηχανή;

ImageΕίναι καλό να το βγάζουμε με μια σπάτουλα απο σιλικόνη. Αυτή βοηθάει στο να μη γδάρουμε τα τοιχώματα της παγωτομηχανής και στο να ξύσουμε τα τοιχώματα απο παγωτό που έχει κολλήσει. Αυτά τα κομμάτια που ήταν κολλημένα στα τοιχώματα και είναι πιο συμπαγή, τα βάζουμε με το υπόλοιπο παγωτό και τα ενσωματώνουμε αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα, με κοφτές, κατακόρυφες κινήσεις.

11. Ποιο σκεύος είναι το πιο κατάληλο για να αποθηκεύσω το παγωτό μου;

Μη χρησιμοποιήσετε πλαστικό μπολ. Το μόνο σκεύος που ενδείκνυται, είναι μεταλλικό, ανοξείδωτο δοχείο. Το καπάκι πρέπει να κλείνει καλά, γιατί τα γαλακτοκομικά έχουν την τάση να μαζεύουν μυρωδιές απο την κατάψυξη. ImageΑν έχετε μεταλλικό δοχείο με μεταλλικό καπάκι προτιμήστε το, διότι τα πλαστικά καπάκια στη κατάψυξη παγώνουν και μπορούν να σπάσουν ή απλά να δυσκολεύεστε να τα επανατοποθετήσετε. Μετά απο πολλές δοκιμές, κατέληξα στο οτι τα πιο κατάλληλα σκεύη είναι τα μεταλλικά, ανοξείδωτα μπολ που χρησιμοποιούνται στο στρατό και στο κάμπινγκ για τη φύλαξη γευμάτων και έχουν μεταλλικά καπάκια που «σφραγίζουν» με ένα κλιπ.

Στις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, καλό είναι να αφήνουμε το άδειο μεταλλικό δοχείο όπου θα βάλουμε το παγωτό μέσα στη κατάψυξη για τουλάχιστον δυο ώρες πριν φτιάξουμε το παγωτό, για να είναι παγωμένο όταν θα το γεμίσουμε. Αυτό το κάνουμε γιατί σε περιόδους μεγάλης ζέστης, το μεταλλικό δοχείο είναι και αυτό ζεστό και λειώνει το παγωτό που θα έρθει σε επαφή με τα τοιχώματά του.

12. Θέλω να προσθέσω μέσα στο παγωτό άλλα υλικά, όπως σπασμένα μπισκότα –σε ποιό στάδιο πρέπει να το κάνω; Τι άλλο θα μπορούσα να προσθέσω στο παγωτό;

Η πιο κατάλληλη στιγμή να τα προσθέσουμε, είναι όταν το παγωτό βρίσκεται μέσα στην παγωτομηχανή και είναι σχεδόν έτοιμο. Κρατώντας τη παγωτομηχανή σε λειτουργία, ρίχνουμε το μπισκότο απο την ειδική υποδοχή και περιμένουμε να κάνει μερικές περιστροφές ο αναδευτήρας ώστε να ενσωματώσει τα κομμάτια ομοιόμορφα. Έτσι τα κομματάκια θα αναμειχθούν στο παγωτό, χωρίς να πολτοποιηθούν και το μείγμα θα έχει παγώσει αρκετά ώστε να μην τραβήξουν υγρασία και να μείνουν ανέπαφα. Άλλα υλικά που μπορούμε να προσθέσουμε στο παγωτό ειναι κομμάτια κέικ, κομμάτια σοκολάτας, φρούτα, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, ξηροί καρποί και ο,τιδήποτε άλλο μας αρέσει.

13. Πόσο καιρό διατηρείται το παγωτό στην κατάψυξη;

Η διάρκεια ζωής του παγωτού στη κατάψυξη κυμαίνεται απο 2 έως 4 μήνες.

Το βιβλίο που μου έμαθε τελικά να φτιάχνω σωστό παγωτό, είναι το “The Perfect Scoop” του David Lebovitz (εκδόσεις Ten Speed Press, Berkeley, Ca., 2007). Δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά, ούτε υπάρχει στα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Τις περισσότερες πληροφορίες τις έχω αντλήσει απο το βιβλίο του, καθώς και απο προσωπική εμπειρία.

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται σχετικά περίπλοκα, σας διαβεβαιώ οτι είναι καθαρά θέμα τακτικής και συνήθειας. Aκόμα και αν κουραστείτε την πρώτη φορά, είναι τέτοια η ανταμοιβή που θα πάρετε απο τα αγαπημένα σας πρόσωπα, που τις επόμενες φορές θα το κάνετε χωρίς δεύτερη σκέψη και με πολύ ενθουσιασμό. Προσωπικά, τη χαρά του να τρώω το δικό μου παγωτό, φτιαγμένο με αγνά υλικά και βλέπoντας την έκφραση ικανοποίησης στα πρόσωπα των ανθρώπων που τα μοιράζονται μαζί μου, δε μπορεί να την αντικαταστήσει κανένα «τέλειο» παγωτό εμπορίου, γιατί απλά δεν υπάρχει πιο τέλειο.

Σας εύχομαι Καλή Απόλαυση!


Διαβάστε περισότερο: Σπιτικό παγωτό http://www.sintagespareas.gr/simboules/sosti-diatrofi/122-diatrofi-xoris-glouteni#ixzz2gmVD7oZV

Πίτσα χωρίς γλουτένη

Υλικά
  • ¾ κούπας ρυζάλευρο
  • 1 ¼ κούπας καλαμποκάλευρο
  • 3 κουταλιές γάλα
  • 1 κ.γ ζελατίνη σε σκόνη
  • 1 ½ κ.γ αλάτι
  • 1 φακελάκι μαγιά χωρίς γλουτένη
  • 1κ.σ ζάχαρη
  • 3 κ.σ λάδι
  • ½ κούπας χλιαρό νερό
  • Λίγο σκόρδο σε σκόνη ή λίγη ρίγανη (προαιρετικά)
Για σάλτσα
  • ½ κούπας έτοιμη σάλτσα ντομάτας
  • Ή σάλτσα που ντομάτας που θα κάνουμε μόνοι μας
  • Για πάνω,  υλικά της αρεσκείας σας όπως,
  • Μ
    Εκτέλεση
    dsc00021_425dsc00026_425
    • Ανακατεύουμε σε λεκάνίτσα όσα τα υλικά μας και έχουμε ένα πηκτό χυλό. 
    • Σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί περίπου 45 λεπτά. Δεν θα φουσκώσει αρκετά αλλά η ζύμη μας θα έχει κάνει φουσκάλες αρκετές . 
    • Βάζουμε λάδι σε μεγάλο ταψί για πίτσα ή στο ταψί του φούρνου και απλώνουμε τη ζύμη μας. Ισιώνουμε την επιφάνεια με τα  χέρια μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα για 10 λεπτά. 
    • Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και απλωνουμε τη σάλτσα μας και πάνω βάζουμε τα υλικά της αρεσκείας μας. 
    • Ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 12 λεπτά περίπου ή έως ότου η  πίτσα μας ψηθεί καλά.
     Καλή επιτυχία
    Η συνταγή  με μικρές αλλαγές είναι της Αλεξίας Αλεξιάδουπέικον , μανιτάρια, πιπεριές , ελιές , φέτα, κασέρι ή ό,τι άλλο σας αρέσει

ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Από την Έλενα Παραβάντη
Ημερομηνία Προβολής: 30/3/2012 - Πατήστε εδώ για να δείτε το video
ΥΛΙΚΑ
  • 85 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora
  • 1/8 κ.γ. αλάτι
  • 2 αβγά
  • 225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. κορν φλάουερ χωρίς γλουτένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αλείφουμε με μαργαρίνη με βούτυρο ένα μικρό τετράγωνο ταψί με πλευρές περίπου 20 με 22 εκατοστά.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα. Μόλις η σοκολάτα λιώσει προσθέτουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. (Αν είναι κατευθείαν από το ψυγείο υπάρχει περίπτωση να μας κόψει η σοκολάτα λόγω απότομης αλλαγής θερμοκρασίας).
Ανακατεύουμε καλά για να γίνει το μείγμα λείο και το αδειάζουμε σε βαθύ μπολ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε λίγο για να διαλυθεί.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αβγά και κατόπιν προσθέτουμε το κορνφλάουρ ανακατεμένο με το κακάο. (Κανονικά το κορν φλάουερ δεν έχει γλουτένη, αλλά υπάρχει περίπτωση το κορν φλάουρ του σούπερ μάρκετ να περιέχει).
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να είναι το μείγμα λείο.
Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και στρώνουμε την επιφάνειά του και ψήνουμε για 30 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.
Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και συνοδεύουμε ιδανικά με ένα φλιτζανάκι εσπρέσο.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

μπισκοτα oreo

Για 24 μπισκότα

Υλικά                                                                                                                                                                      
3 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
1-2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκωνει μονο του χ.γ
Για τη γέμιση:
1 κονσέρβα (270 ml) κρέμα καρύδας (που θα έχουμε αφήσει στο ψυγείο όλη τη νύxτα)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας καλής ποιότητας ή πάστας χ.γ

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς C και βάλτε σε ένα ταψί λαδόκολλα.
Ανακατέψτε τη σκόνη κακάο, το λάδι καρύδας και το αλεύρι στο μίξερ. Χτυπήστε τα περίπου 2 λεπτά, έως ότου το μίγμα να είναι ομοιογενές.Πάρτε ένα μικρό κομμάτι της ζύμης, στο μέγεθος περίπου μιας μπάλας του γκολφ και πλάστε μικρές μπαλίτσες τις οποίες θα έχετε πιέσει ανάμεσα στις παλάμες σας για να πλατύνουν και να γίνουν στρογγυλά τα μπισκότα. Επαναλάβετε το ίδιο με όλη τη ζύμη.Υπολογίστε ότι θα σας βγουν γύρω στα 48 τεμάχια, ήτοι 24 μπισκότα.
Τοποθετήστε τα στο ταψί με τη λαδόκολα και αφήστε τα για 10-12 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου, γυρίζοντάς τα στη μέση του χρόνου.

Αφήστε τα να κρυώσουν σε ένα δίσκο για 5 λεπτά προτού περάσετε στο επόμενο βήμα. Τη γέμισή τους.

Για τη γέμιση
Όσο τα μπισκότα ετοιμάζονται στο φούρνο, ετοιμάστε τη γέμιση.
Βγάλτε από το ψυγείο την κρέμα καρύδας (που είχατε αφήσει τη νύχτα στο ψυγείο).
Χτυπήστε για ένα δύο λεπτά με ένα μίξερ χειρός την κρέμα καρύδας, και τη βανίλια, μέχρι να γίνει ένα ελαφρύ ομοιογενές μείγμα.Απλώστε τη γέμιση ανάμεσα στα μπισκότα και σερβίρετε αμέσως.
Τα μπισκότα διατηρούνται εκτός ψυγείου για περίπου 1 εβδομάδα σε δοχείο αεροστεγώς κλεισμένο, ή περισσότερες ημέρες στο ψυγείο.

Για όσους έχουν δυσανεξία σε ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΣΟΓΙΑ, ΛΑΚΤΟΖΗ Herbalife δημιούργησε το υποκατάστατο γεύματος Formula 1 Free From

Για όσους έχουν δυσανεξία σε ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΣΟΓΙΑ, ΛΑΚΤΟΖΗ Herbalife δημιούργησε το υποκατάστατο γεύματος Formula 1 Free From.

Με πρωτείνη από μπιζέλι και όλα τα θρεπτικά συστατικά που μας δίνει και η Formula 1 της Herbalife.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα καλό πρωϊνό, εφοδιάζοντας τον οργανισμό μας με θρεπτικά συστατικά που σήμερα λόγω της κακής θρεπτικής σύστασης των τροφίμων δεν παίρνουμε όσο και αν θεωρούμε ότι κάνουμε ισορροπημένη διατροφή, βοηθά αν κάποιος επιθυμεί επίσης να μείωσει το βάρος του, καθώς επίσης για διατήρηση και για αύξηση βάρους.
Είναι ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα (γεύση Βανίλια), προσφέρει μια εξαιρετική ισορροπία πρωτεινών και βασικών θρεπτικών συστατικών για διαρκή ενέργεια
Με λιγότερο από 230 θερμίδες ανά ρόφημα (όταν το αναμιγνύουμε με 250 ml γάλα). Περιέχει εκχυλίσματα από ρόδι και βατόμουρο. Παρέχει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την υγεία, φυτικές ίνες και βότανα και μια φυτική πρωτεϊνη που προέρχεται από το μπιζέλι!
Κάθε 250ml ροφήματος παρέχει:
17,8 γρ. πρωτείνη μπιζελιού όταν αναμιγνύεται με αγελαδινό γάλα
17,0 γρ. πρωτείνη μπιζελιού όταν αναμιγνύεται με γάλα σόγιας
Η γλουτένη προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, προκαλώντας μεταξύ άλλων και μερική ή ολική ατροφία των λαχνών, εμποδίζοντας τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση του φαγητού. Σε περίπτωση που καθυστερήσει η διάγνωσή της, επειδή το σώμα δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών (ή τις τροφές) μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων σε αναιμία, οστικά προβλήματα και απώλεια βάρους».
Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από τη νόσο της κοιλιοκάκη γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι είναι πολύ σημαντική η καλή υγεία του εντέρου τους. Οι λάχνες που υπάρχουν στο έντερο θέλουμε να είναι υγιείς για να μπορούν να απορροφούν και να μεταφέρουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών στο αίμα και κατ’ επέκταση να έχει ενέργεια και καλή διάθεση το άτομο. Το ρόφημα μας σας βοηθάει να εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειάζεστε για να ανταπεξέλθετε στις καθημερινές σας ανάγκες. 
Θα ήθελα να προσφέρω σε όσους ενδιαφέρονται, πραγματικά ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, από μια ανάλυση σύστασης του σώματος τους, που θα τους επιτρέψει να δουν 11 διαφορετικούς δείκτες που έχουν να κάνουν με τη καλή φυσική κατάσταση και υγεία. Με ένα απλό τηλεφώνημα και απλώς αναφέροντας ότι ταλαιπωρούνται από αυτή τη πάθηση μπορούν να το κατοχυρώσουν για 2 φορές τουλάχιστον το χρόνο ωστέ να μπορούν να βλέπουν και την εξέλιξή τους. Αν κάποιος βρίσκεται εκτός Αττικής θα τον εξυπηρετήσει κάποιος συνεργάτης μου. Δεν υπάρχει υποχρέωση για καμία αγορά τωρινή η μελλοντική. 
Σας ευχαριστώ και μπορείτε να επισκεφτείτε και την Ομάδα Φίλων Υγιεινού και Δραστήριου τρόπου ζωής, στην οποία συναντιόμαστε μία φορά την εβδομάδα για μια ώρα και κάθε φορά μαθαίνουμε με απλά λόγια, όμορφες πληροφορίες για τη σωστή διατροφή βοηθώντας τον κόσμο να εντάξει στον εαυτό του πρώτα και κατά συνέπεια στο ευρύτερο κύκλο της οικογένειάς του, τους κανόνες και τη σημασία της καλής διατροφής. 
Θα χαρώ πολύ να έχω μια προσωπική επαφή μαζί σας. 
Χαιρετάκη Τζένη
Τηλ. Επικοινωνίας 6985839995 – 210 2847382 
Πλαπούτα 56 – Νέο Ηράκλειο Αττικής