Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Γλειφιτζούρια

Διαδικασία

Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό τη γλυκόζη και το χρώμα και τα βράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι το μείγμα να  φτάσει τους 147°C αν έχουμε θερμόμετρο καραμέλας. Εναλλακτικά, παίρνουμε μια κουταλιά από το μείγμα και τη αφήνουμε σε ένα ποτήρι με κρύο νερό. Αν η καραμέλα κρυσταλλώσει και είναι αρκετά σκληρή, τότε είναι έτοιμη. Τη βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε για 1' περίπου.
Στον πάγκο μας απλώνουμε λαδόκολλα. Παίρνουμε μια κουταλιά καραμέλας και την αφήνουμε στη λαδόκολλα. Βλέπουμε ότι όπως απλώνεται παίρνει στρογγυλό σχήμα. Το μέγεθος θα εξαρτηθεί ανάλογα με την ποσότητα που θα ρίξουμε.Αμέσως πιέζουμε στο κέντρο το ξύλινο καλαμάκι.
Αφήνουμε τα γλειφιτζούρια να κρυώσουν τελείως και τα αποκολλάμε από το λαδόχαρτο με τη βοήθεια μαχαιριού.

super σοκολάτα με καβουρδισμένα αμύγδαλα!!!

Υλικά

Διαδικασία

Είμαστε γνωστοί... σοκολατολάτρεις και δεν το κρύβουμε διόλου. Για τις δύσκολες μέρες και νύχτες λοιπόν χρειαζόμαστε κάτι... σοκολατένιο, γρήγορο, πεντανόστιμο και σπιτικό. Απαραιτήτως. Έτσι προχτές που μας έπιασε άλλη μια "κρίση υπογλυκαιμίας", σκέφτηκα να σκαρφιστώ κάτι κι αν πετύχει... να το καθιερώσω. Ιδού:

Καβουρδίζω τα ωμά αμύγδαλά μου σε αντικολλητικό χαρτί. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω στον πάγκο της κουζίνας, πάνω στο λαδόχαρτο, να κρυώσουν. Ετοιμάζω τη σοκολάτα της αρεσκείας μου σε μπεν μαρί. Εγώ χρησιμοποίησα σοκολάτα γάλακτος, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα έχετε το ίδιο τέλειο αποτέλεσμα ό,τι σοκολάτα κι αν βάλετε. Μόλις έλιωσε καλά η σοκολάτα μου, με τη βοήθεια του ξύλινου κουταλιού την περιέχυσα στους ξηρούς καρπούς. Κατόπιν λείανα την επιφάνεια με την κουτάλα, ώστε να πάει παντού. Την άφησα λίγη ώρα να σκληρύνει και μετά την έβαλα ελάχιστα στο ψυγείο. Τέλος!

~δοκίμασέ το!~

αρωματικά μπισκότα Χωρίς Γλουτένη

Υλικά

Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα και με το φτερό χτυπάω το βούτυτο με την άχνη, να αφρατέψει, για περίπου 5'. Ενσωματώνω το ξύσμα του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Σταματάω το χτύπημα και ρίχνω λίγο-λίγο στο μείγμα τα δυο αλεύρια, καλά κοσκινισμένα. Ζυμώνω με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί ένα ωραίο κι εύπλαστο ζυμάρι. 
Παίρνω ένα στρογγυλό ταψί και το βουτυρώνω ελαφρώς. Στρώνω μέσα το ζυμάρι σε μέτριο πάχος, χαράζω με ένα μαχαιράκι ή με το εργαλείο που κόβω την πίτσα κομμάτια και με ένα πιρούνι πατάω τις άκρες, ώστε να θυμίζει βεντάλια ή τσάκιση από φόρεμα. Φυσικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω τετράγωνο ταψί και να δώσω στα μπισκότα μου ό,τι διακόσμηση θέλω με το πιρούνι. Τρυπάω τη ζύμη σε διάφορα σημεία με το πιρούνι ώστε να ψηθεί καλύτερα και την αφήνω στο ψυγείο για 10' πριν την ψήσω, να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 20'-25' μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η ζύμη μου. 

για το πασπάλισμα:

Όσο είναι ζεστό το ζυμάρι, το πασπαλίζω με μπόλικη άχνη και την πατάω ελαφρώς με τα δάχτυλά μου να καθίσει στη ζύμη. Κόβω τα κομμάτια που σχημάτισα πριν το ψήσιμο (μοιάζουν με πιτσάκια) και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως. 
(η συνταγή είναι κοσκινισμένη από τον Georgie Socratous)

~δοκίμασέ το!~

ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

ΥΛΙΚΑ
85 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora
  • 1/8 κ.γ. αλάτι
  • 2 αβγά
  • 225 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. κορν φλάουερ χωρίς γλουτένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αλείφουμε ένα μικρό τετράγωνο ταψί με πλευρές περίπου 20 με 22 εκατοστά με μαργαρίνη με βούτυρο.
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα.
Μόλις η σοκολάτα λιώσει προσθέτουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. (Αν είναι κατευθείαν από το ψυγείο υπάρχει περίπτωση να μας κόψει η σοκολάτα λόγω απότομης αλλαγής θερμοκρασίας).