Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΧΡΗΣΙΜΑ » » Θεσσαλονίκη: Αλεύρι για άτομα με κοιλιοκάκη στα ράφια των φαρμακείων 06/05/2010 ,14:30 Ένα καινοτόμο αλεύρι, από δημητριακά που δεν περιέχουν γλουτένη, θα διατίθεται σύντομα στα φαρμακεία για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, δηλαδή από δυσανεξία στη γλουτένη, που έχει ως συνέπεια την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Το αλεύρι αυτό συνταγογραφείται και η αγορά του θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής βιοχημείας-βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτριος Κουρέτας. Να σημειωθεί ότι, το αλεύρι χωρίς γλουτένη έχει κυκλοφορήσει σε σούπερ μάρκετ, αλλά τώρα έχει βελτιωθεί η σύνθεσή του, έχει πάρει τη σχετική άδεια ώστε να κυκλοφορήσει στα φαρμακεία μέσα στον Ιούνιο. Το αλεύρι αυτό δημιουργήθηκε έπειτα από έρευνα 6 ετών και είναι πατέντα της Κ-Meditura, η οποία αποτελεί εταιρία τεχνοβλαστό - spin off, που συστήθηκε από σερραϊκή εταιρεία παραγωγής αλεύρων, σε συνεργασία με τον καθηγητή Κουρέτα. Η κοιλιοκάκη, όπως εξηγεί ο κ. Κουρέτας, είναι η δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Όταν ένα άτομο, που πάσχει από κοιλιοκάκη, καταναλώσει τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, ο οργανισμός αντιδρά, παράγοντας αντιγλιαδινικά αντισώματα, με αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση και επειδή η βλάβη προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα. Η εκδήλωση της κοιλιοκάκης προϋποθέτει σχετική γενετική προδιάθεση του ατόμου και την κατανάλωση τροφών με γλουτένη. Ακόμη και όταν αυτοί οι δύο παράγοντες συνυπάρχουν, είναι πιθανόν η κοιλιοκάκη να μην εκδηλωθεί παρά μόνο όταν «πυροδοτηθεί», σε ορισμένες περιπτώσεις, από κάποιες ιογενείς ασθένειες ή άλλες αιτίες. Συνήθως, η κοιλιοκάκη εκδηλώνεται στα βρέφη μόλις εισαχθούν δημητριακά στη διατροφή τους, σε ηλικία περίπου 6 μηνών, αλλά και σε ενήλικες, οι οποίοι μπορεί να ζουν χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια και να νοσήσουν πολύ αργότερα. Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ Κουρέτας, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη υπολογίζεται στις 50.000-60.000. Καινοτόμα αρτοσκευάσματα που έχουν δημιουργηθεί για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού θα παρουσιάσει ο κ. Κουρέτας στο 9ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Μακεδονίας-Θράκης οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στις Σέρρες. Ανάμεσα σ' αυτά, εκτός από το αλεύρι χωρίς γλουτένη, περιλαμβάνεται και ένα αλεύρι, το οποίο περιέχει εκχύλισμα σταφυλιών. «Τα αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι το εκχύλισμα σταφυλιών έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αγγειοπροστατευτική δράση. Το αλεύρι αυτό έχει κυκλοφορήσει στο εμπόριο, τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ μία εταιρεία έχει δείξει ενδιαφέρον και θα το χρησιμοποιήσει σε αρτοσκευάσματα τα οποία σύντομα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά», ανέφερε ο κ. Κουρέτας. Εξάλλου, σ' έναν μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και είδη υγιεινής διατροφής ένα ειδικό κέικ Feed-Back, το οποίο δημιουργήθηκε από την Κ- Μeditura και βοηθά στην αποκατάσταση του οργανισμού, έπειτα από προπόνηση ή μία κουραστική ημέρα. «Το προϊόν αυτό παρουσιάζει μια παγκόσμια καινοτομία όσον αφορά τα συστατικά του. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης ορού γάλακτος και ενός μίγματος σακχάρων το καθιστά ιδανική τροφή για τον καταπονημένο οργανισμό. Η πρωτοτυπία της σύνθεσης στηρίζεται και στην πρώτη ύλη που παράγεται, είτε από πιστοποιημένα αγροκτήματα που δεν χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στην Ελλάδα, είτε από ζώα που εκτρέφονται κάτω από πρότυπες συνθήκες, σε ελληνικά αγροκτήματα», ανέφερε ο κ. Κουρέτας.
http://www.pharmasee.gr/eshop/index.php?page=shop.browse&category_id=231&option=com_virtuemart&Itemid=78&lang=el&vmcchk=1&Itemid=78

ΠΡΟΙΟΝΤΑ Χ.Γ

Προϊόντα - Προϊόντα χωρίς Γλουτένη ΦΥΤΙΚΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΟΛΙΑ & ΣΠΑΝΑΚΙ 200ΓΡ. ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ BJORG ΦΥΤΙΚΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ & ΚΑΡΟΤΟ 200ΓΡ.ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ BJORG ΦΥΤΙΚΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ QUINOA ,ΑΡΑΚΑ& ΚΟΛΟΚΥΘΙ 200ΓΡ.ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ BJORG Βιολογική Γκοφρέτα Καλαμποκιού Χωρίς Γλουτένη ΓΚΟΦΡΕΤΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΜΕ NOIR ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ Βιολογική Γκοφρέτα Ρυζιού Με Μαύρη Σοκολάτα Χωρίς Γλουτένη 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενη>>

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

«14-20 Μαΐου 2012» Ευρωπαϊκή εβδομάδα γνωστοποίησης της Κοιλιοκάκης Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

«14-20 Μαΐου 2012» Ευρωπαϊκή εβδομάδα γνωστοποίησης της Κοιλιοκάκης Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 «Αυτό που για κάποιον είναι φαγητό για κάποιον άλλον μπορεί να είναι δηλητήριο», (Τίτος Λουκρήτιος, 75 π. Χ.). Η «Κοιλιοκάκη» ή αλλιώς «δυσανεξία στη γλουτένη», είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που εμφανίζεται σε γενετικά προδιαθετιμένα άτομα και προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε κάποια δημητριακά: το σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη, τη σίκαλη. Η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί φλεγμονή του λεπτού εντέρου και καταστροφή των λαχνών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει περισσότερο γνωστή η κοιλιοκάκη. Ένας στους εκατόν (1:100) πιστεύεται ότι πάσχει από κοιλιοκάκη, αλλά από αυτούς δυστυχώς μόνο ένας στους εννέα (1:9) παίρνει τη σωστή ή έγκαιρη διάγνωση. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη συμπτωμάτων στα πιο πολλά άτομα. Γι’ αυτό το λόγο η κοιλιοκάκη παρομοιάζεται με «παγόβουνο», γιατί μόνο ένα μικρό μέρος του παγόβουνου μπορεί να διαγνωστεί λόγω συμπτωμάτων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος μένει χωρίς διάγνωση. Αν υπάρχουν συμπτώματα, τα πιο συνηθισμένα είναι: πόνος και φούσκωμα στην κοιλιά, ανορεξία, διάρροιες, δυσκοιλιότητα, άφθες στο στόμα, ανεξήγητη ευερεθιστότητα, απώλεια βάρους. Οι κύριες επιπλοκές έχουν σχέση με υποσιτισμό, όπως σιδηροπενική αναιμία (μειωμένη απορρόφηση σιδήρου), οστεοπόρωση ακόμη και σε νεαρές ηλικίες (μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου) και μειωμένη ανάπτυξη στα παιδιά. Η κοιλιοκάκη είναι η συχνότερη αιτία για το χαμηλό ανάστημα των παιδιών στον δυτικό κόσμο. Επίσης συχνές επιπλοκές είναι οι νευρολογικές διαταραχές π.χ. ευερεθιστότητα ή καταθλιπτική διάθεση, δερματολογικές παθήσεις (π.χ. ερπητοειδής δερματίτιδα), η πρόωρη εμμηνόπαυση και οι συχνές αποβολές. Σε χρόνια αδιάγνωστη κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί κακοήθεια(λέμφωμα) στο λεπτό έντερο. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί επιτυχίας. Η κοιλιοκάκη μπορεί να συνυπάρχει με μια σειρά από άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερ- και ο υποθυρεοειδισμός, η ελκώδης κολίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η μοναδική θεραπεία είναι η αυστηρή δια βίου αποχή από την κατανάλωση γλουτένης. Ένα προϊόν που από τη φύση του δεν περιέχει γλουτένη μπορεί να «μολυνθεί» λόγω της επεξεργασίας μαζί με άλλα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Ένα προϊόν θεωρείται «χωρίς γλουτένη» μόνο όταν η γλουτένη είναι λιγότερη από 20 μιλλιγραμμάρια ανά κιλό (<20 mg/kg). Όσον αφορά τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός (εφαρμόζεται από 01/01/2012) αναγκάζει όλες τις βιομηχανίες τροφίμων να αναγράφουν την ύπαρξη αλλεργιογόνων στις ετικέτες των προϊόντων, συμπεριλαμβανόμενης και της γλουτένης. Ενώ η αποχή από τη χρήση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη (ψωμί, ζυμαρικά…) φαίνεται απλή υπόθεση, στην πράξη όμως δεν είναι…. Δυστυχώς και τα πιο μικροσκοπικά ίχνη γλουτένης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την θεραπεία της κοιλιοκάκης. Η γλουτένη μπορεί να υπάρχει ως πρόσθετο και σε προϊόντα που δεν φανταζόμαστε: καλλυντικά, σάλτσες, καραμέλες, πλαστελίνες κ.ά. Επίσης η αποθήκευση τροφίμων, η παρασκευή φαγητού πρέπει να γίνεται με προσοχή για την αποφυγή της επιμόλυνσης. Σε αρκετές χώρες υπάρχουν χωριστά καταστήματα όπως φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια που προσφέρουν γεύματα χωρίς γλουτένη. Στη χώρα μας δεν υπάρχει ακόμα αυτή η δυνατότητα κι αυτό δυσκολεύει τις κοινωνικές εξόδους των πασχόντων. Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη μπορούν να προμηθευτούν προϊόντα χωρίς γλουτένη από το φαρμακείο κι ο ασφαλιστικός τους φορέας να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης. Όμως κάποια ταμεία καθυστερούν πολύ τις πληρωμές, ώστε η αγορά των προϊόντων αυτών να είναι απαγορευτική για αρκετούς πάσχοντες, καθώς το κόστος είναι αρκετά υψηλό. Η κοιλιοκάκη με τη σωστή οικογενειακή υποστήριξη, θετική αντιμετώπιση και καλή εκπαίδευση, γίνεται τρόπος ζωής. Η εβδομάδα που διανύουμε είναι αφιερωμένη πανευρωπαϊκά στην ενημέρωση του κοινού για την κοιλιοκάκη. Πέρα από την ιατρική ενημέρωση είναι καλό ο κόσμος να γνωρίζει την ιδιαιτερότητα της πάθησης. Μόνο έτσι μπορεί να βοηθήσει. Αρχικά είναι απαραίτητη η στήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος, έπειτα του συγγενικού, φιλικού και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος. Οι κοιλιοκακικοί δεν είναι άνθρωποι υποχόνδριοι, μίζεροι ή παράξενοι. Είναι άνθρωποι που με πολλή προσπάθεια και υπευθυνότητα τηρούν, με ευλάβεια θα λέγαμε, τη δίαιτα για το καλό της υγείας τους. Ας μην παραξενευτούμε αν δεν θέλουν να δοκιμάσουν τα κεράσματά μας, αν στις κοινωνικές εκδηλώσεις έχουν μαζί τους ένα ταπεράκι με το φαγητό τους, αν στο κατάστημα τροφίμων ζητούν να τοποθετηθούν τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης σε χωριστό χώρο για αποφυγή επιμόλυνσης, αν στο εστιατόριο ζητούν να ψηθεί το φαγητό τους σε καθαρή σχάρα μακριά από το ψωμί, αν κάποια παιδάκια στο σχολείο τρώνε μόνο το δικό τους κολατσιό, αν προσέχουν τόσο πολύ τα ψίχουλα που παραμονεύουν παντού….. Ας σεβαστούμε την ιδιαιτερότητά τους κι ας κάνουμε την καθημερινότητά τους ευκολότερη. Τα παραπάνω στοιχεία πάρθηκαν από τις πηγές: 1. Κοιλιοκάκη - Eμπόδιο ή τρόπος ζωής; Ξένια Αβερκίου, κλινική διαιτολόγος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Κοιλιοκάκης Κύπρου, 2. Κοιλιοκάκη, Ιωάννης Μ. Χατζημηνάς, παιδίατρος, www.hadjiminas.ne 3. Κοιλιοκάκη, Γεράσιμος Ι. Μάντζαρης, Συντ. Διευθυντής Α’ Γαστρεντερολογική Κλινική, Ευαγγελισμός, http://www.iatronet.gr Οι πάσχοντες επίσης μπορούν να γίνουν μέλη και να ενημερωθούν από: - Σύλλογος των κοιλιοκακικών - Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη. - Ελληνική κοινότητα πασχόντων από κοιλιοκάκη (Hellenic Celiac Forum). - Εταιρεία Νόσου Κοιλιοκάκης. - Σύνδεσμος κοιλιοκάκης Κύπρου. Η μητέρα ενός κοιλιοκακικού παιδιού (τα στοιχεία μου είναι στη διάθεση της εφημερίδας)

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

evdomada koiliokakhs

Η εβδομάδα που ακολουθεί (14-20 Μαιου) είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση , ευαισθητοποίηση, πληροφόρηση του κοινού, όχι όμως μόνον ενός ειδικού κοινού όπως οι γιατροί ( για έγκαιρη διάγνωση δίχως χρονοβόρες καθυστερήσεις) αλλά του ευρύ κοινού …. Μας ενδιαφέρει … να γνωρίζει ο φαρμακοποιός … (Γιατί άραγε παραγγέλνουμε ψωμί, ζυμαρικά, αλευριά από το φαρμακείο… Τι ιδιαιτερότητα έχουν τα τρόφιμα αυτά…) να γνωρίζει ο εστιάτορας… ( Γιατί άραγε ζητάμε, ενίοτε κ παρακαλάμε για ιδιαίτερη προσοχή στην δική μας παραγγελιά? ξεχωριστή σχάρα για τα ψητά μας, να λείπουν οι σάλτσες οι περίπλοκες , να μην υπάρχει αλεύρι ,μακριά από ψίχουλα το φαγητό μας, τα μαχαιροπήρουνα να μην είναι στην ψωμιέρα κλπ κλπ… Δεν είμαστε υποχόνδριοι… απλά ακολουθούμε τις υποδείξεις των γιατρών μας, όσο κ αν ηχεί περίεργο) να γνωρίζει ο φίλος (γιατί στις γιορτές κ στα πάρτι τα παιδικά εκείνη η μαμά κουβαλά ταπερακια σε κάθε συγκέντρωση? Γιατί η φίλη μου δεν κάνει να φάει από την δική μου σοκολάτα? Γιατί ποτέ δεν παραγγέλνει μπύρα? «σοβαρά δεν μπορείς να φας πίτα με γύρο?» ) να γνωρίζει ο συγγενής κ ο γνωστός… (γιατί είμαστε «ακατάδεκτοι» και «μιζεροι» στα κεράσματα? «Όχι γιαγιά , όσο κ να επιμένεις δεν θα το φάω το μπακλαβά σου, και ναι δεν κάνω διάτα») να γνωρίζει ο νηπιαγωγός κ ο δάσκαλος…(Γιατί εκείνο το νήπιο δεν κάνει να παίζει με πλαστελίνες? Γιατί δεν πρέπει να ρίξουν ψίχουλα στο φαΐ του τα αλλά παιδάκια ? γιατί δεν τρώει τυροπιτά στο διάλειμμα? Γιατί στις εκδρομές κουβαλά το δικό του ξέχωρο φαγητό, γιατί στις σχολικές γιορτές τα εδέσματα είναι απαγορευτικά?) να γνωρίζει ο φούρναρης…( Για να μην πουλάει το καλαμποκοψωμο σαν ελεύθερο γλουτενης κατάλληλο για κοιλιοκακικους, για να πληροφορηθεί πως ένα προϊόν του είναι κατάλληλο όταν απολείπουν τα ίχνη γλουτενης κ όλοι οι κίνδυνοι επιμόλυνσης) να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης σούπερ μαρκετ…( γιατί ζητάμε να φέρουν εκείνο το παράξενο αλεύρι που γράφει «χωρίς γλουτενη» κ να το τοποθετήσουν σε σταντ μακριά από τα κοινά αλευρά, γιατί αναζητάμε εναγωνιωδώς το σημα με το στάχυ, γιατί δίνουμε παραγγελιά για ειδικά ζυμαρικά , γιατί επιμένουμε σε κάθε προϊόν να διαβάζουμε εξονυχιστικά την ετικέτα, γιατί στο καλάθι μας ποτέ δεν θα μπει ψωμί για τοστ κλπ κλπ) να γνωρίζει ο σερβιτόρος στις καφετερίες ( γιατί το τσάι μας δεν πρέπει να είναι αρωματικό, γιατί θέλουμε συγκεκριμένη μάρκα καφέ, γιατί βγάζουμε φλύκταινες όταν ο καφές συνοδεύεται με κρουασανακι, μπισκοτάκι , λουκουμά…..) Αυτή για μας είναι η κοιλιοκάκη… πέρα από όρους επιστημονικούς, πέρα από ιατρικές έρευνες, πέρα από εξετάσεις κ διαγνώσεις… Είναι μια νόσος , μια κατάσταση που επηρεάζει στο μέγιστο την καθημερινότητα μας, τις συνήθειες ολόκληρης της οικογένειας, μια νόσος που απαιτεί την συμπαράσταση , την προσαρμογή κ την ενημέρωση του φιλικού κ συγγενικού περιβάλλοντος Για αυτό σας καλούμε όλους να ενημερώσετε και να ενημερωθείτε για την κοιλιοκάκη… για την γλουτενη… Τέλος θα θέλαμε να γνωρίζει ο νεοδιαγνωσθεις κοιλιοκακικος πως δεν είναι μόνος…πως στην προσαρμογή του στην νέα πραγματικότητα θα βρει αρωγούς , θα βρει πληροφορίες , συμπαράσταση, κατανόηση , οδηγίες…

ΡΙΖΟΓΑΛΟ

Ρυζόγαλο χωρίς γλουτένη Υλικά (για 12 μερίδες): 2 λίτρα γάλα ημιάπαχο 200 γρ ζάχαρη 185 γρ άψητο ρύζι μακρύκοκκο 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα 60 ml γάλα ημιάπαχο 1 γρ αλάτι 10 ml βανίλια λίγη κανέλα Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε τα 2 λίτρα γάλα μαζί με τη ζάχαρη. Όταν πάρει βράση το γάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε το ρύζι. Βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να απορροφήσει όλο το ζουμί. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με 60ml γάλα, το αλάτι και τη βανίλια. Τα προσθέτουμε στο μείγμα με το ρύζι και ανακατεύουμε. Τα βάζουμε πάλι σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 2 λεπτά. Μεταφέρουμε το μίγμα σε μπολάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν, πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Πριν σερβίρουμε το ρυζόγαλο, προσθέτουμε λίγη κανέλα.

ΛΕΥΚΕΣ ΤΡΟΥΦΕΣ

Λευκές τρούφες με καρύδα, ότι πρέπει για τις γιορτινές μέρες για κέρασμα ή δωράκι σε αγαπημένους φίλους Λευκές τρούφες με καρύδα Λευκές τρούφες με καρύδα Υλικά 340 γρ. ζαχαρούχο γάλα 60 γρ. γάλα σε σκόνη 60 γρ. βούτυρο 140 γρ. καρύδα 30-35 ασπρισμένα αμύγδαλα έξτρα καρύδα για την επικάλυψη Εκτέλεση Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ζαχαρούχο και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (το γάλα σε σκόνη και την καρύδα). Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μίγμα για λίγη ώρα στο ψυγείο. Κατόπιν με ένα κουταλάκι παίρνουμε λίγο από το μίγμα μας και κάνουμε μπαλάκια βάζοντας στην μέση ένα ολόκληρο αμύγδαλο. Σε ένα άλλο μπωλάκι έχουμε καρύδα και κυλάμε το τρουφάκι μας ώστε να καλυφθεί τριγύρω.