Κυριακή 13 Μαΐου 2012

evdomada koiliokakhs

Η εβδομάδα που ακολουθεί (14-20 Μαιου) είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση , ευαισθητοποίηση, πληροφόρηση του κοινού, όχι όμως μόνον ενός ειδικού κοινού όπως οι γιατροί ( για έγκαιρη διάγνωση δίχως χρονοβόρες καθυστερήσεις) αλλά του ευρύ κοινού …. Μας ενδιαφέρει … να γνωρίζει ο φαρμακοποιός … (Γιατί άραγε παραγγέλνουμε ψωμί, ζυμαρικά, αλευριά από το φαρμακείο… Τι ιδιαιτερότητα έχουν τα τρόφιμα αυτά…) να γνωρίζει ο εστιάτορας… ( Γιατί άραγε ζητάμε, ενίοτε κ παρακαλάμε για ιδιαίτερη προσοχή στην δική μας παραγγελιά? ξεχωριστή σχάρα για τα ψητά μας, να λείπουν οι σάλτσες οι περίπλοκες , να μην υπάρχει αλεύρι ,μακριά από ψίχουλα το φαγητό μας, τα μαχαιροπήρουνα να μην είναι στην ψωμιέρα κλπ κλπ… Δεν είμαστε υποχόνδριοι… απλά ακολουθούμε τις υποδείξεις των γιατρών μας, όσο κ αν ηχεί περίεργο) να γνωρίζει ο φίλος (γιατί στις γιορτές κ στα πάρτι τα παιδικά εκείνη η μαμά κουβαλά ταπερακια σε κάθε συγκέντρωση? Γιατί η φίλη μου δεν κάνει να φάει από την δική μου σοκολάτα? Γιατί ποτέ δεν παραγγέλνει μπύρα? «σοβαρά δεν μπορείς να φας πίτα με γύρο?» ) να γνωρίζει ο συγγενής κ ο γνωστός… (γιατί είμαστε «ακατάδεκτοι» και «μιζεροι» στα κεράσματα? «Όχι γιαγιά , όσο κ να επιμένεις δεν θα το φάω το μπακλαβά σου, και ναι δεν κάνω διάτα») να γνωρίζει ο νηπιαγωγός κ ο δάσκαλος…(Γιατί εκείνο το νήπιο δεν κάνει να παίζει με πλαστελίνες? Γιατί δεν πρέπει να ρίξουν ψίχουλα στο φαΐ του τα αλλά παιδάκια ? γιατί δεν τρώει τυροπιτά στο διάλειμμα? Γιατί στις εκδρομές κουβαλά το δικό του ξέχωρο φαγητό, γιατί στις σχολικές γιορτές τα εδέσματα είναι απαγορευτικά?) να γνωρίζει ο φούρναρης…( Για να μην πουλάει το καλαμποκοψωμο σαν ελεύθερο γλουτενης κατάλληλο για κοιλιοκακικους, για να πληροφορηθεί πως ένα προϊόν του είναι κατάλληλο όταν απολείπουν τα ίχνη γλουτενης κ όλοι οι κίνδυνοι επιμόλυνσης) να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης σούπερ μαρκετ…( γιατί ζητάμε να φέρουν εκείνο το παράξενο αλεύρι που γράφει «χωρίς γλουτενη» κ να το τοποθετήσουν σε σταντ μακριά από τα κοινά αλευρά, γιατί αναζητάμε εναγωνιωδώς το σημα με το στάχυ, γιατί δίνουμε παραγγελιά για ειδικά ζυμαρικά , γιατί επιμένουμε σε κάθε προϊόν να διαβάζουμε εξονυχιστικά την ετικέτα, γιατί στο καλάθι μας ποτέ δεν θα μπει ψωμί για τοστ κλπ κλπ) να γνωρίζει ο σερβιτόρος στις καφετερίες ( γιατί το τσάι μας δεν πρέπει να είναι αρωματικό, γιατί θέλουμε συγκεκριμένη μάρκα καφέ, γιατί βγάζουμε φλύκταινες όταν ο καφές συνοδεύεται με κρουασανακι, μπισκοτάκι , λουκουμά…..) Αυτή για μας είναι η κοιλιοκάκη… πέρα από όρους επιστημονικούς, πέρα από ιατρικές έρευνες, πέρα από εξετάσεις κ διαγνώσεις… Είναι μια νόσος , μια κατάσταση που επηρεάζει στο μέγιστο την καθημερινότητα μας, τις συνήθειες ολόκληρης της οικογένειας, μια νόσος που απαιτεί την συμπαράσταση , την προσαρμογή κ την ενημέρωση του φιλικού κ συγγενικού περιβάλλοντος Για αυτό σας καλούμε όλους να ενημερώσετε και να ενημερωθείτε για την κοιλιοκάκη… για την γλουτενη… Τέλος θα θέλαμε να γνωρίζει ο νεοδιαγνωσθεις κοιλιοκακικος πως δεν είναι μόνος…πως στην προσαρμογή του στην νέα πραγματικότητα θα βρει αρωγούς , θα βρει πληροφορίες , συμπαράσταση, κατανόηση , οδηγίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: