Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΧΡΗΣΙΜΑ » » Θεσσαλονίκη: Αλεύρι για άτομα με κοιλιοκάκη στα ράφια των φαρμακείων 06/05/2010 ,14:30 Ένα καινοτόμο αλεύρι, από δημητριακά που δεν περιέχουν γλουτένη, θα διατίθεται σύντομα στα φαρμακεία για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, δηλαδή από δυσανεξία στη γλουτένη, που έχει ως συνέπεια την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Το αλεύρι αυτό συνταγογραφείται και η αγορά του θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής βιοχημείας-βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτριος Κουρέτας. Να σημειωθεί ότι, το αλεύρι χωρίς γλουτένη έχει κυκλοφορήσει σε σούπερ μάρκετ, αλλά τώρα έχει βελτιωθεί η σύνθεσή του, έχει πάρει τη σχετική άδεια ώστε να κυκλοφορήσει στα φαρμακεία μέσα στον Ιούνιο. Το αλεύρι αυτό δημιουργήθηκε έπειτα από έρευνα 6 ετών και είναι πατέντα της Κ-Meditura, η οποία αποτελεί εταιρία τεχνοβλαστό - spin off, που συστήθηκε από σερραϊκή εταιρεία παραγωγής αλεύρων, σε συνεργασία με τον καθηγητή Κουρέτα. Η κοιλιοκάκη, όπως εξηγεί ο κ. Κουρέτας, είναι η δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Όταν ένα άτομο, που πάσχει από κοιλιοκάκη, καταναλώσει τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, ο οργανισμός αντιδρά, παράγοντας αντιγλιαδινικά αντισώματα, με αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση και επειδή η βλάβη προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα. Η εκδήλωση της κοιλιοκάκης προϋποθέτει σχετική γενετική προδιάθεση του ατόμου και την κατανάλωση τροφών με γλουτένη. Ακόμη και όταν αυτοί οι δύο παράγοντες συνυπάρχουν, είναι πιθανόν η κοιλιοκάκη να μην εκδηλωθεί παρά μόνο όταν «πυροδοτηθεί», σε ορισμένες περιπτώσεις, από κάποιες ιογενείς ασθένειες ή άλλες αιτίες. Συνήθως, η κοιλιοκάκη εκδηλώνεται στα βρέφη μόλις εισαχθούν δημητριακά στη διατροφή τους, σε ηλικία περίπου 6 μηνών, αλλά και σε ενήλικες, οι οποίοι μπορεί να ζουν χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια και να νοσήσουν πολύ αργότερα. Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ Κουρέτας, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη υπολογίζεται στις 50.000-60.000. Καινοτόμα αρτοσκευάσματα που έχουν δημιουργηθεί για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού θα παρουσιάσει ο κ. Κουρέτας στο 9ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Μακεδονίας-Θράκης οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στις Σέρρες. Ανάμεσα σ' αυτά, εκτός από το αλεύρι χωρίς γλουτένη, περιλαμβάνεται και ένα αλεύρι, το οποίο περιέχει εκχύλισμα σταφυλιών. «Τα αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι το εκχύλισμα σταφυλιών έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αγγειοπροστατευτική δράση. Το αλεύρι αυτό έχει κυκλοφορήσει στο εμπόριο, τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ μία εταιρεία έχει δείξει ενδιαφέρον και θα το χρησιμοποιήσει σε αρτοσκευάσματα τα οποία σύντομα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά», ανέφερε ο κ. Κουρέτας. Εξάλλου, σ' έναν μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και είδη υγιεινής διατροφής ένα ειδικό κέικ Feed-Back, το οποίο δημιουργήθηκε από την Κ- Μeditura και βοηθά στην αποκατάσταση του οργανισμού, έπειτα από προπόνηση ή μία κουραστική ημέρα. «Το προϊόν αυτό παρουσιάζει μια παγκόσμια καινοτομία όσον αφορά τα συστατικά του. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης ορού γάλακτος και ενός μίγματος σακχάρων το καθιστά ιδανική τροφή για τον καταπονημένο οργανισμό. Η πρωτοτυπία της σύνθεσης στηρίζεται και στην πρώτη ύλη που παράγεται, είτε από πιστοποιημένα αγροκτήματα που δεν χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στην Ελλάδα, είτε από ζώα που εκτρέφονται κάτω από πρότυπες συνθήκες, σε ελληνικά αγροκτήματα», ανέφερε ο κ. Κουρέτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: