Τι είναι η κοιλιοκάκη; Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία (κάτι που ο οργανισμός δεν ανέχεται) στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση και επειδή η βλάβη προκαλείται... από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.
Κυριακή 13 Μαΐου 2012
ΡΙΖΟΓΑΛΟ
Ρυζόγαλο χωρίς γλουτένη
Υλικά (για 12 μερίδες):
2 λίτρα γάλα ημιάπαχο
200 γρ ζάχαρη
185 γρ άψητο ρύζι μακρύκοκκο
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
60 ml γάλα ημιάπαχο
1 γρ αλάτι
10 ml βανίλια
λίγη κανέλα
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε τα 2 λίτρα γάλα μαζί με τη ζάχαρη. Όταν πάρει βράση το γάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε το ρύζι. Βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα και ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να απορροφήσει όλο το ζουμί. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με 60ml γάλα, το αλάτι και τη βανίλια. Τα προσθέτουμε στο μείγμα με το ρύζι και ανακατεύουμε. Τα βάζουμε πάλι σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 2 λεπτά. Μεταφέρουμε το μίγμα σε μπολάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν, πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Πριν σερβίρουμε το ρυζόγαλο, προσθέτουμε λίγη κανέλα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου