Τι είναι η κοιλιοκάκη; Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία (κάτι που ο οργανισμός δεν ανέχεται) στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση και επειδή η βλάβη προκαλείται... από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.
Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012
Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012
ΔΙΑΦΟΡΑ
Γ) ME TO «ΕTOIMO MΙΓΜΑ ΓΙΑ ΦΥΛΛΟ ΠΙΤΑΣ»
ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ ΑΕ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΦΥΛΛΟ ΠΙΤΑΣ
ΥΛΙΚΑ
130 γρ. νερό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
(Προαιρετικά μπορούμε να επαλείψουμε την επιφάνεια της πίττας 1 κρόκο αυγού και λίγο ελαιόλαδο, αφού προηγουμένως τα αναμείξουμε καλά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, το αλάτι, τη
ζάχαρη, το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθούν η
ζάχαρη και το αλάτι.
Ακολούθως προσθέτουμε το «ETOIMO ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ
ΦΥΛΛΟ ΠΙΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» και τα ζυμώνουμε καλά, με το χέρι.
Το ζυμάρι μας είναι έτοιμο. Το χωρίζουμε σε
8 μπαλάκια για να φτιάξουμε 4 φύλλα κάτω και 4 φύλλα από πάνω, σε στρογγυλό
ταψάκι (διαμέτρου 30 cm )
.
Σε μια καλώς αλευρωμένη με το «ETOIMO ΜΙΓΜΑ
ΓΙΑ ΦΥΛΛΟ ΠΙΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» επιφάνεια τοποθετούμε τα μπαλάκια μας, και
αρχίζουμε να τα «ανοίγουμε» με τον πλάστη μας.
Στη συνέχεια τα αλευρώνουμε για να μην μας
«κολλήσει» το φύλλο αλλά και για να «ανοίγει» πιο εύκολα.
Τα τρία πρώτα φύλλα τα λαδώνουμε και στο
τέταρτο φύλλο, χωρίς λάδι, βάζουμε τη γέμιση.
Την πίτα μας τη γεμίζουμε όποιο τύπο
γέμισης θέλουμε (σπανάκι, χόρτα, τυρί κ.α.).
Από τα πάνω φύλλα λαδώνουμε μόνο τα πρώτα
τρία.
(Προαιρετικά μπορούμε να επαλείψουμε την
επιφάνεια της πίττας ένα (1) κρόκο αυγού και λίγο ελαιόλαδο, αφού προηγουμένως
τα αναμείξουμε καλά).
Κόβουμε την πίτα μας σε τεμάχια της
αρεσκείας μας και την ψήνουμε για περίπου 40’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο
C (πάνω-κάτω).
Δ) ΜΕ ΤΟ «ΕΤΟΙΜΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΚΕΙΚ ΧΩΡΙΣ
ΓΛΟΥΤΕΝΗ» ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ ΑΕ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΕΪΚ
ΥΛΙΚΑ
3 αυγά
2 βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε και χτυπάμε στο μπολ
του μίξερ τη μαργαρίνη κι ακολούθως προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, τις
βανίλιες και αφού χτυπηθούν καλά για 5 λεπτά, στη δυνατή ταχύτητα, προσθέτουμε
το «ΕΤΟΙΜΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΚΕΙΚ» και το baking powder.
Τα χτυπάμε όλα μαζί στο μίξερ
για 2 λεπτά, στη μεσαία ταχύτητα, και πλέον είναι έτοιμο για τη φόρμα (μικρή
και μακρόστενη) ή το στρόγγυλο ταψάκι (με διάμετρο 22 cm ).
Ψήνουμε για 40’ λεπτά περίπου στους 160ο
C (σε φούρνο με αέρα) ή στους 180ο C (πάνω-κάτω σε φούρνο αντιστάσεων).
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Α) ΜΕ ΤΟ «ΕΤΟΙΜΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ &
ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ ΑΕ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΨΩΜΙ
ΥΛΙΚΑ
500 gr «ΕΤΟΙΜΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ &
ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ
12 gr ξηρή μαγιά
500 ml νερό
(Προαιρετικά μπορούμε να
προσθέσουμε και 10 gr
ζάχαρης και 10 gr αλάτι
)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το «ΕΤΟΙΜΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ
ΨΩΜΙ & ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» στο μίξερ και προσθέτουμε τη μαγιά
και το νερό (και τη ζάχαρη και το αλάτι εάν επιθυμούμε). Τα χτυπάμε για 5
λεπτά. Τοποθετούμε το ζυμάρι μας σε «φόρμα» και το βάζουμε στο φούρνο, στους
180o-200oC,
για 1 ώρα περίπου (εξαρτάται από το φούρνο και τις επιλογές ψησίματος που
θέλουμε να έχουμε στο ψωμί μας).
Καλή επιτυχία!
Β) ΜΕ ΤΟ «ΕΤΟΙΜΟ ΜΙΓΜΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ &
ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ» ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ ΑΕ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ
Για το τηγάνισμα: σπορέλαιο της
αρεσκείας μας.
Για το σιρόπι:
α) κρύο σιρόπι (1
κιλό νερό και 1 ½ κιλό ζάχαρης) σε ζεστούς λουκουμάδες
ή
α) κρύο σιρόπι (
β) άφθονο μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε χλιαρό νερό τα χτυπάμε όλα μαζί στο
μίξερ για 20΄.
Βάζουμε τη ζύμη στην παλάμη μας, και
«κλείνουμε» τη χούφτα μας.
Ότι «περισσεύει» με ένα μικρό κουταλάκι το
ρίχνουμε στο καυτό και μπόλικο λάδι που έχουμε βάλει στο μεταξύ
στη φωτιά, σε ένα βαθύ σκεύος.
Βγάζουμε
τους λουκουμάδες σε μία πιατέλα ή ένα ταψάκι και τους ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι
ή τους σερβίρουμε
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)