Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΚΕΙΚ

Υλικά

  •  225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  •  450 γρ. μήλα
  •  200 γρ. χουρμάδες
  •  100 γρ. σταφίδες
  •  4  αβγά, χτυπημένα
  •  150 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  •  100 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
  •  1 1/2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  •  1 κ.γλ. κανέλα
  •  1/2 κ.γλ. τζίντζερ
  •  1 κ.γλ. κοφτό, μοσχοκάρυδο
  • για το πασπάλισμα:
  •  2 κ.σ. κουκουνάρι
  •  2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  •  1 κ.γλ. αλεύρι χωρίς γλουτένη


    Διαδικασία

    Καθαρίζω τα μήλα (ή αν θέλω τα κρατάω με τη φλούδα) και τα κόβω σε μεγάλους κύβους. Τεμαχίζω το βούτυρο. Στο μπλέντερ ρίχνω το βούτυρο, τα μήλα, τους χουρμάδες και τη μισή ποσότητα από τις σταφίδες. Αν δεν χωράνε όλα μαζί, τα κάνω λίγα-λίγα, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά μου, αλλά χωρίς να τα πολτοποιήσω.
    Στον κάδο του μίξερ χτυπάω καλά τα αβγά. Προσθέτω στο μείγμα με το βούτυρο το 1/3 από τα αβγά κι αναδεύω με μια σπάτουλα. Σε ένα μπολ συγκεντρώνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τα αμύγδαλα (μπορώ να τα έχω και χοντροκομμένα), το μπέικιν, την κανέλα, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο. Αυξομειώνω τις ποσότητες από τα καρυκεύματά μου όπως νομίζω. Ανακατεύω καλά το αλεύρι. Στο μείγμα με το βούτυρο προσθέτω λίγο-λίγο κι εναλλάξ, δουλεύοντάς το παράλληλα, το αλεύρι και τα αβγά. Στο τέλος προσθέτω και τις σταφίδες κι ανακατεύω να πάνε παντού.
    Παίρνω μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και βουτυρώνω τον πάτο της. Στρώνω λαδόχαρτο και τη γεμίζω με το μείγμα για κέικ.

    για το πασπάλισμα:

    Σε ένα μπολάκι ενσωματώνω το κουκουνάρι, την καστανή ζάχαρη και το αλεύρι. Πασπαλίζω το κέικ μου με τη σκόνη, να πάει παντού.
    Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 50'-60' μέχρι να ροδίσει και να στεγνώσει στο εσωτερικό του (το τσεκάρω με μια οδοντογλυφίδα). 
    (η συνταγή είναι κοσκινισμένη από τον Georgie Socratous)

    ~δοκίμασέ το!~


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ

  • 2 ποτήρια αμυγδαλόψιχα ολόκληρη (δεν την κόβουμε)
  • 2 ποτήρια καρύδια (κομμένα στα δύο)
  • 2 κ σουπας  κουβερτουρα τριμενη χ.γ
  • 1/2 ποτήρι σταφίδα ξανθή
  • 6 κερασάκια γλασέ χ.γ
  • 3/4 ποτηριού ζάχαρη μάυρη
  • 1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει χ.γ
  • 3 κουταλάκια Baking x.γ
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 ποτήρι κονιάκ
  • 1 ποτήρι ηλιελαιο
  • κανέλα, γαρύφαλλα αλεσμενα 

  •  εκτελεση 

  • Τα γλυκά και την ξανθή σταφίδα τα βάζω να φουσκώσουν σε μπράντυ για ολόκληρο το βράδυ.
  • Σε ένα μπώλ βάζω όλα τα στερεά υλικά, δηλαδή τα αμύγδαλα, τα καρύδια, την κουβερτουρα, τα κερασάκια, το αλευρι, το Baking, την κανέλα και τα γαρύφαλα και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι.
  • Σε άλλο μπώλ κτυπώ τη ζάχαρη με το λάδι και προσθέτω τα αυγά. Βάζω και το κονιάκ.
  • Ενώνω τα δύο μπώλ σε ένα και ανακατεύω καλά με το κουτάλι.
  • Βάζω το μίγμα σε στρογγυλό ταψί Νο. 26 αφού πρώτα το ντύσω με χαρτί ψησίματος.
  • Το ψήνω σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.
  • Αφού κρυώσει το βγάζω απο το ταψί.
  • Το βάζω σε πιατέλα και την επομένη μέρα το ποτίζω με 2 φλυντζανάκια του καφέ λικέρ (εγώ βάζω λικέρ με γεύση καφέ και γίνεται τέλειο!!!)οτι λικερ θελετε χωρις γλουτενη