Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013

Κουλούρια Θεσσαλονίκης σκέτα ή γεμιστά με τυρί!

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (5 1/2 κούπες περίπου)
80γρ ζάχαρη (1/2 φλ. τσαγιού)
30 γρ μαγιά νωπή
100 γρ λάδι (3/4 φλ. τσαγιού)
1 κ.σ αλάτι
500 γρ νερό χλιαρό(1 1/2 κούπα)
Σουσάμι για το πασπάλισμα
φέτα (αν τα κάνουμε γεμιστά)

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε το λάδι ,την ζάχαρη, το αλάτι και την μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό νερό
Παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 24 μπαλάκια, τα ανοίγουμε σε μπαστουνάκια και ενώνουμε τις άκρες τους ώστε να γίνουν στρογγυλά σαν δαχτυλίδια
Αν θέλήσουμε να τα γεμίσουμε με φέτα, ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τα μπαλάκια σε ενα μακρόστενο φύλλο ,βάζουμε την φέτα, το τυλίγουμε σε μπαστουνάκι (βρέχοντας τα χέρια μας με νερό) και ενώνουμε και πάλι τις δυο άκρες
koulouria
Τα βουτάμε σε χλιαρό νερό και αμέσως στο σουσάμι
Τοποθετούμε τα κουλούρια σε λαμαρίνες που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
Η Όλγα Μπενοπούλου είναι μαμά! Τα δίδυμα «ταλιμπανάκια» της είναι ο Νικόλας και ο Χρήστος! Σπούδασε γραφιστική αλλα το πάθος της ήταν και είναι η μαγειρική! Καταναλώνει αμέτρητες ώρες στην κουζίνα ετοιμάζοντας αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια διατηρεί τον δικό της ιντερνετικό τσελεμεντέ, το Olga’s Cuisine!

Δεν υπάρχουν σχόλια: