Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ (Χωρίς Γλουτένη!)
ΥΛΙΚΑ (1 δόση: περίπου 100 μελομακάρονα)2 ποτήρια νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού χυμό μανταρινιών
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα μανταρινιού
1 ποτήρι κρασιού βρασμένα κανελογαρύφαλλα
1 ποτήρι κρασιού μέλι
1/2 κιλό φαγόπυρο
1/4 κιλό καλαμποκάλευρο
1/4 κιλό χ γλουτενη
2 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ χ γλουτενη
1 κουταλιά γλυκού σόδα
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα κανελογαρύφαλλα σε σκόνη
1 σφηνάκι κονιάκ

Για το μέλωμα
1 ποτήρι νερό
350 γρ. μέλι
1/2 κιλό αμύγδαλα ή καρύδια ψίχα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε σε ένα μπρίκι με νερό τα κανελογαρύφαλλα. Παίρνουμε ένα ποτήρι του κρασιού νερό βρασμένο και διαλύουμε το μέλι μας. Στο χυμό των μανταρινιών ανακατεύουμε τη σόδα. Όλα αυτά μαζί με το λάδι τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε το ξύσμα μανταρινιού, τα αλεύρια και το μπέικιν, το αλάτι, τα κανελογαρύφαλλα και το κονιάκ. Ανακατεύουμε με το χέρι. Αν είναι αραιή η ζύμη μας προσθέτουμε αλεύρι. Αφού δουλέψουμε για λίγο τη ζύμη πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα αλειμμένη με λάδι. Τα μελομακάρονα τα πατάμε σε έναν τρίφτη και απο τις δυο μεριές, πριν τα βάλουμε στο ταψί μας. Ψήνουμε στους 200 για περίπου μισή ώρα.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι, βράζουμε το νερό με το μέλι σε μια κατσαρόλα και μόλις βράσει καλά, ρίχνουμε λίγα - λίγα τα μελομακάρονα για περίπου 1 λεπτό (ανάλογα με το πόσο τραγανά τα θέλουμε) και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Πασπαλίζουμε με την ψίχα αμυγδάλου η καρυδιών, (ανακατεμένη με λίγο κανέλα αν θέλουμε).

- Κρατώντας τις αναλογίες του αλευριού, δηλαδή σύνολο 1 κιλό μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο αλέυρι χωρίς γλουτένη θέλουμε. Το κριθάρι βοηθάει να γίνουν πιο αφράτα τα μελομακάρονά μας, οπότε αν σας επιτρέπεται χρησιμοποιήστε το! Αλλιώς αντικαταστήστε το με φαγόπυρο, καλαμποκάλευρο ή όποιο άλλο αλεύρι θέλετε και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
- Το μπέικιν πάουντερ το ρίχνουμε πάντα πάνω στο αλεύρι για να φουσκώσει και ποτέ πάνω στα υγρά.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: