Τι είναι η κοιλιοκάκη; Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία (κάτι που ο οργανισμός δεν ανέχεται) στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση και επειδή η βλάβη προκαλείται... από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.
Τρίτη 17 Απριλίου 2012
Κοιλιοκάκη: γενετικά ευρήματα επιταχύνουν την έρευνα
Κοιλιοκάκη: γενετικά ευρήματα επιταχύνουν την έρευνα
Τα γενετικά ευρήματα Βρετανών επιστημόνων για την κοιλιοκάκη θα μπορούσαν να επιταχύνουν την επιστημονική έρευνα για την εύρεση βελτιωμένων τρόπων διάγνωσης και αντιμετώπισης της δυσανεξίας στη γλουτένη.
Οι ερευνητές, που εξέτασαν τους γενετικούς χάρτες περισσότερων από 9.400 ασθενών με κοιλιοκάκη, εντόπισαν κάποιες περιοχές του ανοσοποιητικού συστήματος που παρουσίαζαν διαταραχή οδηγώντας στην ανάπτυξη της αυτοάνοσης νόσου, ενώ επιπλέον βρήκαν σημαντικές ενδείξεις ότι κάποια γονίδια που συνδέονται με την κοιλιοκάκη ενδέχεται να συνδέονται και με άλλες συνήθεις χρόνιες ανοσολογικές νόσους, όπως το διαβήτη τύπου 1 και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Όπως αναφέρει ο Καθηγητής David van Heel από την Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή Barts and The London, επικεφαλής της διεθνούς ερευνητικής ομάδας που διεξήγαγε τη μελέτη, τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι πολλοί από τους γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κοιλιοκάκης δρουν αλλάζοντας την ποσότητα των γονιδίων του ανοσοποιητικού συστήματος που δημιουργούνται από τα κύτταρα.
«Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ανάπτυξη κοιλιοκάκης οφείλεται σε εκατοντάδες γενετικούς παράγοντες κινδύνου, εκ των οποίων επί του παρόντος γνωρίζουμε περίπου τους μισούς», αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature Genetics.
Η κοιλιοκάκη είναι μια πεπτική διαταραχή που προκαλείται από μια παθολογική ανοσολογική απόκριση στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, καθώς και σε πολλά φάρμακα και βιταμίνες. Η νόσος καταστρέφει τις δομές στην επένδυση του λεπτού εντέρου που ονομάζονται λάχνες και βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αναιμία, κακή υγεία των οστών, κόπωση και απώλεια βάρους. Επί του παρόντος, η νόσος είναι ανίατη και η μόνη θεραπεία είναι η εφ' όρου ζωής διατροφή χωρίς πρόσληψη γλουτένης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου