Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Γιατί πρέπει να κάνουμε το Celiac Disease and Lactose Test για να αποκλείσουμε την ανάπτυξη της νόσου* γιατί σε κάποιους ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου και δεν έχουν υποβληθεί σε βιοψία παρά μόνο σε αγωγή αποχής από τη γλουτένη, είναι ο μοναδικός τρόπος για να διαπιστώσουμε αν τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην κοιλιοκάκη. γιατί ενδείκνυται στον καθένα ο οποίος εμφανίζει συμπτώματα της νόσου ενώ έχει αρνητικά αποτελέσματα σε ορολογικές αναλύσεις. * πηγή The University of Chicago Είναι η κοιλιοκάκη μια σπάνια νόσος; Η κοιλιοκάκη δεν είναι καθόλου σπάνια, προσβάλλει πάνω από το 1% του πληθυσμού και μπορεί να εμφανιστεί ή να διαγνωσθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τι συμβαίνει όταν η κοιλιοκάκη παραμένει αδιάγνωστη; Όσοι πάσχουν μακροχρόνια από τη νόσο και εξακολουθούν να παραμένουν αδιάγνωστοι και χωρίς θεραπεία, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσου, όπως είναι η οστεοπόρωση, η υπογονιμότητα, το εντερικό λέμφωμα, οι νευρολογικές διαταραχές. Τι είναι η κοιλιοκάκη; Είναι μια αυτοάνοση κληρονομική διαταραχή η οποία εμφανίζεται μετά από την κατανάλωση γλουτένης και επηρεάζει τη διαδικασία της πέψης (δυσαπορρόφηση βασικών ουσιών) στο επίπεδο του λεπτού εντέρου. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη διαταραχή και άλλων συστημάτων του οργανισμού προκαλώντας συμπτώματα όπως: χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα, συχνά κοιλιακά άλγη, μετεωρισμοί, αρθραλγίες, νευρολογικές διαταραχές, μυϊκές κράμπες, ερπητοειδής δερματίτιδα, καθ έξιν αποβολές. Η κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να σχετίζεται και με διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και οι θυρεοειδικές παθήσεις. Η κοιλιοκάκη είναι ανεπαρκώς διαγνωσμένη (σε ποσοστό 10% επί των πασχόντων) Οι επιπτώσεις εξαιτίας της κοιλιοκάκης έχουν πολλαπλασιαστεί 4 φορές τα τελευταία 50 χρόνια. Τι είναι η γλουτένη; Η γλουτένη είναι η κύρια πρωτεΐνη των δημητριακών και βρίσκεται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι (ψωμί, ζυμαρικά κ.ά.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: