Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΑΦΡΑΤΟ ΜΠΡΙΟΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ Χ.Γ


ΑΦΡΑΤΟ ΜΠΡΙΟΣ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

Θα μπορουσε να ονομαζεται και "μπριος για αρχαριες" ή "μπριος για εργαζομενες", αλλα αυτη η συνταγη κυκλοφορει στα ιταλικα blogs ως "μπριος χωρις ζυμωμα", διοτι ως γνωστον, το σωστο ζυμωμα, ειναι πολυ σημαντικο για να φουσκωσει ωραια μια ζυμη μπριος. Αυτη η ζυμη εχει δυο πολυ μεγαλα πλεονεκτηματα : πρωτον, ετοιμαζεται μεσα σε λιγα λεπτα και με ελαχιστο κοπο και δευτερον, διατηρειται στο ψυγειο μεχρι 5 ημερες. Προσωπικα, αυτη η συνταγη με εχει σωσει, γιατι μπορω να εχω διαθεσιμο ενα ωραιο, αφρατο πρωινο τσουρεκακι, καθε μερα, και ετσι ο φουρνος της γειτονιας με εχει χασει... Συνηθως παρασκευαζω διπλη ποσοτητα ζυμης, την μιση την ψηνω την επομενη ημερα (την διαδικασια την εξηγω αναλυτικα παρακατω) και την υπολοιπη μιση, μετα απο 3 ημερες, οποτε καλυπτω ολη την εβδομαδα. Φυσικα μπορουν να γινουν και παραλλαγες ως προς την γευση, αλλα επισης μπορει το μπριος να γινει και γεμιστο με νουτελλα ή μαρμελλαδα.
Η συνταγη γι'αυτο το μπριος, που σιγουρα θα αγαπησετε, προερχεται απο εδω , που το ειδε απο εδω, που το ειχε δει απο εδω - οπως καταλαβαινετε η συνταγη αυτη κυκλοφορει!
Βεβαια, εχω κανει κι εγω την σχετικη μου παρεμβαση στην συνταγη, οσον αφορα τα αρωματα.

Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : πολυ ευκολο 
Υλικα : 250gr αλευρι δυνατο,
           100gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
           75ml νερο σε θερμοκρασια δωματιου,
           75gr μελι ή 100gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
           2 αυγα ,
           3 μαγια χ.γ
           ξυσμα απο την φλουδα μισου ακερωτου πορτοκαλιου,
           1 κοφτο κουταλακι του γλυκου μαχλεπι.
για την επικαλυψη  : 1 κροκο αυγου,
                             
Προετοιμασια : Χρησιμοποιηστε ενα ευρυχωρο σκευος. Χτυπηστε ελαφρα τα αυγα. Προσθεστε ολα τα υλικα και ανακατεψτε καλα το μιγμα με μια ξυλινη κουταλα, μεχρι να ομογενοποιηθει. Σκεπαστε την ζυμη με μια πετσετα και αφηστε την για ενα διωρο σε θερμοκρασια δωματιου (23-25°C). Βγαλτε την πετσετα, σκεπαστε την ζυμη με διαφανη μεμβρανη και βαλτε την στο ψυγειο. Η ζυμη πρεπει να παραμεινει στο ψυγειο τουλαχιστον ενα 24ωρο, με μαξιμουμ χρονο τις 5 ημερες. Ολο αυτο το χρονικο διαστημα, παρ'ολο που η θερμοκρασια μεσα στο ψυγειο ειναι χαμηλη, η ζυμη συνεχιζει να φουσκωνει και θα διπλασιαστει περιπου σε ογκο. Βγαλτε την ζυμη απο το ψυγειο και χωριστε την σε τρια μερη. Με καθε κομματι πλαστε ενα κορδονακι και επειτα πλεξτε τα κορδονακια μεταξυ τους, ωστε να σχηματισετε μια πλεξουδα. Τοποθετηστε την πλεξουδα μεσα σε μια βουτυρωμενη φορμα (μακροστενη 25εκ ή στρογγυλη 22εκ) και αφηστε την σε χλιαρο μερος για να φουσκωσει. Οταν η ζυμη φτασει στο χειλος της φορμας, αλειψτε προσεκτικα, ωστε να μην ξεφουσκωσει, την επιφανεια της με το αυγο, που θα εχετε χτυπησει ελαφρα με 1 κουταλια της σουπας νερο.  Ψηστε το μπριος σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C, για 35 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισει η επιφανεια του. Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει πριν το ξεφορμαρετε. 
Διατηρειται για μερικες ημερες, τυλιγμενο σε διαφανη μεμβρανη ή μεσα σε σακκουλα τροφιμων, γιατι οπως ολα τα μπριος, εχει την ταση να ξεραινεται οταν μενει εκτεθειμενο στον αερα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: