Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ

Read the rest of this entry »
Η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 14 Μαΐου είναι η Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Κοιλιοκάκη. Πολλοί από εσάς αναρωτιέστε τι είναι αυτό το σηματάκι που απεικονίζει μια δέσμη δημητριακών και υπάρχει συχνά στα περισσότερα τρόφιμα; Σημαίνει Χωρίς Γλουτένη και βοηθάει όσους έχουν κοιλιοκάκη να αποφύγουν τις κακοτοπιές. Η σήμανση αυτή θεσπίστηκε μετά από εντολή της Ε.Ε. αφού αυτοί που υποφέρουν από κοιλιοκάκη δεν είναι λίγοι: περίπου 1 εως 10 στους 100 στις ανεπτυγμένες κοινωνίες! (Εκεί δηλαδή που καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες σιταριού.) Κοιλιοκάκη είναι η πολύ έντονη δυσανεξία του οργανισμού στην γλουτένη, δηλαδή όσοι υποφέρουν από αυτήν δεν μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, όπως σιτάρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη. Η κατανάλωση έστω και ελάχιστης ποσότητας μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και άλλα προβλήματα στο λεπτό έντερο.
Το να ζεις κάποιος με κοιλιοκάκη δεν είναι δραματικό. Μεταξύ μας? δεν χάνεις και τίποτα αν δεν καταναλώνεις γλουτένη! Είναι μια πρωτεΐνη με  πολύ μικρή θρεπτική αξία, που η βασική της χρησιμότητα είναι να κάνει την ζύμη ελαστική. Αν όμως έχεις δυσανεξία στην γλουτένη, πρέπει να έχεις παράλληλα και ικανότητες ντετέκτιβ, γιατί η γλουτένη μπορεί να κρύβεται σε πολλά τρόφιμα με την μορφή σκόνης ή πρόσθετων. Πχ επιτρέπεται να τρως πατάτες αλλά όχι πατατάκια? Μπορείς να φας καλαμπόκι αλλά όχι κορν φλέικς, γιατί μπορεί να είναι παναρισμένα ή να περιέχουν ίχνος γλουτένης. Για να αποφύγεις τις σπαζοκεφαλιές βρες συνταγές που σου αρέσουν ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ και πρόσθεσε τες στο αγαπημένο σου συνταγολόγιο! Στην ιστοσελίδα bletsas.gr και στο κανάλι μου στο youtube μπορείς να βρεις δεκάδες νόστιμες συνταγές χωρίς γλουτένη.
Αν πάσχετε από κοιλιοκάκη πρέπει σε κάθε περίπτωση να διπλοτσεκάρετε όλα τα συστατικά που χρησιμοποιείται στις παραπάνω συνταγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: