Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

KOIΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Η κοιλιοκάκη κατά τη διάρκεια της κύησης θέτει σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου

Νέα Υόρκη: Μια γυναίκα που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από κοιλιοκάκη ενώ είναι έγκυος έχει αυξημένο κίνδυνο να γεννήσει πρόωρα και να αποκτήσει παιδί με πτωχή ανάπτυξη, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Gastroenterology.

Η διάγνωση και η θεραπεία πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.
Η κοιλιοκάκη είναι μια ιδιότυπη αυτοάνοση ασθένεια, η οποία πλήττει τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση σε αυτήν και εμφανίζεται ως αντίδραση του οργανισμού στην πρωτεΐνη ‘γλουτένη’, που βρίσκεται στον καρπό πολλών δημητριακών, όπως του σιταριού, του κριθαριού, της σίκαλης και της βρώμης.
Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή στο έντερο των πασχόντων, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να εμφανίζουν διάρροια, μετεωρισμό και πόνο στην κοιλία. Τα συμπτώματα αυτά οδηγούν με τη σειρά τους σε απώλεια θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό και για το λόγο αυτό οι πάσχοντες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ορεμπρο με επικεφαλής τον Δρ Τζόνας Λουντβιγκσον ανέλυσε στοιχεία από το Swedish National Board of Health and Welfare που αφορούσαν σχεδόν 2,8 εκατομμύρια γεννήσεις μεταξύ 1973 και 2001 από γυναίκες χωρίς κοιλιοκάκη και 2.078 γεννήσεις από γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη την περίοδο 1964-2001. Εκ των γυναικών αυτών, 1.149 είχαν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη πριν την απόκτηση παιδιού.
Συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς κοιλιοκάκη, εκείνες με αδιάγνωστη κοιλιοκάκη στην περίοδο του τοκετού είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες απόκτησης παιδιού με πτωχή ανάπτυξη στην εμβρυϊκή ηλικία. Επιπλέον είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τις υγιείς γυναίκες να αποκτήσουν παιδί με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης.
Αντιθέτως, η διάγνωση της κοιλιοκάκης πριν τον τοκετό γενικά δεν σχετίστηκε με τα ανεπιθύμητα αυτά αποτελέσματα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.
«Υποθέτουμε ότι μια γυναίκα αν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη πριν την εγκυμοσύνη θα υποβληθεί σε δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, η φλεγμονή στο λεπτό έντερο θα περιοριστεί σε ένα με δυο χρόνια. Πιθανόν έτσι οι συγκεκριμένες γυναίκες να μη υποφέρουν πια από δυσαπορρόφηση και να έχουν φυσιολογικές κυήσεις», σημειώνει ο Σουηδός ερευνητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: