Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

δυσανεξία στη γλουτένη Δυσανεξία στη γλουτένη: πόσο σπάνια είναι τελικά; Συγγραφέας: Χάρης Δημοσθενόπουλος, MMedSci.SRD, κλινικός διαιτολόγος - βιολόγος Η νόσος της Κοιλιοκάκης ή αλλιώς της Εντεροπάθειας λόγω γλουτένης ή της Δυσανεξίας στη γλουτένη, όπως είναι ίσως πιο γνωστή, είναι μια παθολογική κατάσταση αρκετά διαδεδομένη παγκοσμίως και σίγουρα πιο συχνή από όσο οι περισσότεροι νομίζουν. Πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να έχει από ήπιες μέχρι και επιβαρυντικές επιπτώσεις για την υγεία του ατόμου που νοσεί. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από την πρωτεΐνη των δημητριακών και η οποία ονομάζεται γλουτένη. Διαβάστε περισσότερα Κοιλιοκάκη: γενετικά ευρήματα επιταχύνουν την έρευνα Τα γενετικά ευρήματα Βρετανών επιστημόνων για την κοιλιοκάκη θα μπορούσαν να επιταχύνουν την επιστημονική έρευνα για την εύρεση βελτιωμένων τρόπων διάγνωσης και αντιμετώπισης της δυσανεξίας στη γλουτένη. Διαβάστε περισσότερα Πώς συνδέεται η κοιλιοκάκη με την οστεοπόρωση Τα άτομα με κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) ενδέχεται να είναι πιο επιρρεπή στην οστεοπόρωση επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται στον οστίτη ιστό, αναφέρει μελέτη που παρουσιάζεται στο New England Journal of Medicine. Διαβάστε περισσότερα Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανισθεί και σε προχωρημένη ηλικία Η κοιλιοκάκη δεν εμφανίζεται μόνο στις νεότερες ηλικίες, αλλά μπορεί να παρουσιασθεί ακόμη και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, επιβεβαιώνουν τα ευρήματα μιας φιλανδικής μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: