Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Σοκολατένια κούκις χωρίς αλεύρι

Σοκολατένια κούκις χωρίς αλεύρι
Γλυκές απολαύσεις για όσους αποφεύγουν την γλουτένη
Σοκολατένια κούκις χωρίς αλεύρι
Φωτογραφία Σταύρος Κωστάκης, food styling Παναγιώτα Λιακοπούλου
2
εκτύπωση  


Υλικά (για 12-15 μπισκότα)

3 φλ. ζάχαρη άχνη
¾ φλ. κακάο, σε σκόνη, κοσκινισμένο
½ κ.γ. αλάτι, χοντρό
150 γρ. κουβερτούρα υγείας, 35%-40% κακάο, ψιλοκομμένη
1½ φλ. καρύδια, ψιλοκομμένα
ασπράδια από 4 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κακάο και το αλάτι. Προσθέτουμε την κουβερτούρα, τα καρύδια και τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Στρώνουμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα και με τη βοήθεια μιας κουτάλας παίρνουμε κομμάτια από το μείγμα και τα στρώνουμε στη λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση 3-4 εκ. μεταξύ τους.

Τα καλύπτουμε με μια δεύτερη λαδόκολλα και τα ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά. Τα γυρίζουμε με τις κόλλες από την άλλη πλευρά και τα ψήνουμε για περίπου 12-13 λεπτά ακόμη.

Αφήνουμε τα μπισκότα σε μια σχάρα ώστε να κρυώσουν καλά και τα διατηρούμε φρέσκα σε ένα αεροστεγές σκεύος.

*Με την επιστημονική επιμέλεια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής



Σχολιασμός διαιτολόγου
Η συγκεκριμένη συνταγή ενδείκνυται για άτομα που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη. Αποτελεί μια γλυκιά πρόταση, χωρίς χρήση κάποιου δημητριακού ή προϊόντος του (π.χ. αλεύρι). Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τόσο η κουβερτούρα όσο και το κακάο είναι απαραίτητο να αναγράφουν στη συσκευασία τους ότι δεν εμπεριέχουν ίχνη γλουτένης, διότι μπορεί να συσκευάζονται σε μονάδα όπου υπάρχει και παράλληλη επεξεργασία προϊόντων δημητριακών με γλουτένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: